FESTIVAL U KLOVIĆEVIMA

Od kviza za zaboravljive do speed datinga za 60+

02.10.2013 u 17:52

  • +10

Šetnja kroz izložbu Ekstravagantna tijela

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

Kako izgleda život u staračkom domu, događa li se lako ljubav u trećoj životnoj dobi i kako se u zrelim godinama osjećati seksi, neke su od tema kojima će se baviti festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine koji se otvara 4. listopada u 20 sati u Klovićevim dvorima

Međunarodni festival Ekstravagantna tijela koji se od 2007. održava svake tri godine, a bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, ove godine posvećen je starosti.

'Kroz temu 'Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine' bavi se raznim aspektima takozvane treće životne dobi. Iako se starost sama po sebi ne smatra poremećajem zbog zdravstvenih, fizičkih i psihičkih promjena koje donosi, kao i zbog činjenice da starost u konačnici vodi ka smrti, ona i njeni znakovi izazivaju zazor usporediv s onim koji izazivaju tijelo ili um smješteni izvan društvenih normi', poručuju organizatori.

Upravo starost, često spora i nereproduktivna, predstavlja svojevrsni kontrast suvremenom društvu opsjednutom natjecanjem i profitom.

U sklopu festivala otvara se zanimljiva izložba u Klovićevim dvorima, a donosi radove domaćih i stranih umjetnika koji temu starosti obrađuju iz različitih perspektiva.

Među ostalim moći će se vidjeti video rad Suzanne Lacy 'Kristalni prekrivač', dokument performansa koji je ova feministička umjetnica i aktivistica izvela sa 430 žena starijih od 60 godina.

Feministički pristup vidljiv je i u radu Sanje Iveković, koja temu starosti dotiče posredno, kroz umjetničko istraživanje o vješticama, a izloženi su i već poznati aktovi Toma Gotovca iz serije fotografskih autoportreta Foxy Mister.

Posebno su interesantna dva rada koja publici omogućavaju da prožive iskustvo starog tijela.

Rad španjolske umjetnice Ane Álvarez-Errecalde sastoji se od fotografija naborane kože koje je prenijela na odijela i napravila svojevrstan modni performans, dok su odjela norveškog umjetnika Stahla Stensliea više podređena postizanju lascivnih zadovoljstva.

U Klovićevima izlaže i jedan od najstarijih domaćih umjetnika Ivan Kožarić koji skulpturama erektivnih zlatnih falusa daje sliku jedne drugačije, aktivne starosti.

Tu je i čitav niz radova posvećenih filmskim i videoportretima starijih osoba.

Među njima je dokumentarac Anje Strelec i Tomislave Jukić snimljen u Domu umirovljenika Varaždin.

Mirjana Miljković bavila se bolešću Alzheimera, dajući svoje viđenje bolesti s kojom se na najintimniji način susrela i upute kako je alternativno tretirati, a bez instant smještanja u dom.

U sklopu izložbe u Klovićevima će namješten udobni 'Dnevni boravak' koji predstavlja mjesto intergeneracijskog susreta s aktivnostima za sve posjetitelje.

Osim izložbe, u sklopu festivala bit će izvedeni i brojni performansi. Među njima ističe se nastup Lois Weaver odnosno njena alter ega Tammy WhyNot.

Njen duhoviti performans rezultat je neformalne radionice u domu za umirovljenike, a bavi se tabu temom seksa i seksualne moći u poznim godinama.

Seksualnošću se bavi i djelomično autobiografski performans Sandy Stone koji priziva alternativne, transrodne modele života.

Već na svečanosti otvorenja festivala nastupit će i najpoznatiji domaći performer Siniša Labrović s performansom 'Molim te, sjedni kraj moje majke i reci joj nešto lijepo' u kojemu će moću sudjelovati i posjetitelji.

Tijekom festivala bit će održano deset radionica.

Među njima bismo izdvojili Radionicu izrade prostetičkih naprava 'Ekstenzije čovjeka – hakiranje tijela – Protetika' na rasporedu 5. listopada od 14 do 19.30 sati, a na programu su i speed dating, radionica urbanog vrtlarenja, šivanja i brojne druge.

Više o programu festivala