UPUTILA IZRAZE SUĆUTI

Obuljen Koržinek: 'Ivo Štivičić obilježio je čitavo jedno doba hrvatske kulture'

15.10.2021 u 18:37

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut u povodu smrti dramskoga pisca, scenarista, književnika i novinara Ive Štivičića, istaknuvši da je otišao 'velikan koji je svojim dramaturškim i scenarističkim radom obilježio čitavo jedno doba hrvatske kulture'

'Ivo Štivičić većinu je svoga radnog vijeka posvetio Hrvatskoj radioteleviziji gdje je počeo raditi 1958. godine na tadašnjoj Televiziji Zagreb, a od 1992. do 1995. bio je urednik i Dramskog programa HTV-a. U mnoštvu iznimnih televizijskih adaptacija i originalnih scenarija treba istaknuti njegove adaptacije djela Miroslava Krleže kao posebno uspješne', podsjeća ministrica.

Vrhunac scenarističkoga rada doživio je napisavši scenarij za seriju 'Kuda idu divlje svinje' redatelja Ivana Hetricha koji se i danas smatra vrhuncem televizijske dramaturgije ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji, dodala je.

  • +4
Ivo Štivičić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Njegov spisateljski talent dokazivao se svakim sljedećim napisanim tekstom, što svjedoči i knjiga "Antologijske drame" koja ujedinjuje četiri Štivičićeve ratne drame nastale u vremenskom rasponu od 1965. do 1982., a potvrđuje da je riječ o autoru čiji se talent ne svodi na jedno remek-djelo. Njegov profesionalni put obilježio je i predan pedagoški rad – kao profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu svoj je književni talent i metodologiju rada na stvaranju teksta prenosio generacijama mladih umjetnika', stoji u sućuti.

Ivo Štivičić, nositelj nagrade za životno djelo 'Nagrade Vladimir Nazor' te nagrade Ivan Šibl za televizijski rad, svojim se iznimnim spisateljskim i pedagoškim radom upisao u povijest hrvatske kulture gdje će ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih hrvatskih dramaturga i scenarista svih vremena, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.