USUSRET SUDAMJI

Obnovljen Meštrovićev Marko Marulić

06.05.2013 u 21:33

Obnova kipa Marka Marulića u Splitu

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Nakon malo više od mjesec dana u Splitu, na Trgu braće Radić, poznatijem po nazivu 'voćni trg', ponovno je otkriven brončani spomenik renesansnom pjesniku Marku Maruliću

Kip Marulića, oca hrvatske književnosti, izradio je drugi hrvatski umjetnički velikan kipar Ivan Meštrović 1925. godine. Ovo je prva obnova kipa od njegovog postavljanja i konzervatori su napravili odličan posao. Skulptura je potpuno obnovljena i nanesen je novi sloj zaštitne 'patine' na broncu. Otkrivanje Marulićevog kipa još je jedna u nizu svečanosti pred sutrašnji blagdan, Dan sv. Dujma, nebeskog zaštitnika Splita.

Drugi veliki spomenik u gradu, Grgur Ninski, trenutno se isto obnavlja, no to je znatno zahtjevniji poduhvat za koji će trebati više vremena. Andro Krstulović Opara, ravnatelj institucije Muzeji Ivana Meštrovića, informirao nas je da je u pitanju kompleksniji zahvat jer je spomenik u puno lošijem stanju od očekivanog. Grgur Ninski koji se smatra važnom turističkom atrakcijom i postao je jedan od vizualnih simbola Splita će ipak za glavnu turističku sezonu privremeno opet biti otkriven 1. lipnja. Nakon sezone, u jesen će se nastaviti iznimno složen projekt potpune restauracije kipa kojemu je bitno ugrožena statika.

Manje je poznato da je taj monumentalni Meštrovićev brončani div bio demontiran, izrezan u dijelove i spremljen u deponij 1941. godine kada je grad bio pod talijanskom okupacijom. To je bila reakcija okupatora na Meštrovićevo postavljanje spomenika hrvatskom i slavenskom biskupu iz desetog stoljeća nasred antičkog Peristila 1930. godine u vremenima otvorenih teritorijalnih pretenzija talijanskih fašista na obalu Dalmacije. Nakon Drugog svjetskog rata brončani div je bio ponovo sastavljen i postavljen na današnju lokaciju kod Zlatnih vrata, sjevernog ulaza u Dioklecijanovu palaču. Sudeći po kvalitetnoj obnovi Marula, vjerojatno će i Grgur iduće godine zasjati ponovno u punom sjaju.