BEZ većih IZNENAĐENJA

Objavljeno je 14 polufinalista književne Nagrade Fric 2020./21.

04.11.2021 u 21:21

Bionic
Reading

U polufinalnu utrku za najbolju knjigu fikcijske proze 2020./21. ušli su Staša Aras, Selvedin Avdić , Magdalena Blažević, Ivana Bodrožić, Elvis Bošnjak, Zoran Ferić, Josip Mlakić, Jurica Pavičić , Korana Serdarević, Ognjen Spahić, Nada Topić, Damir Uzunović, Nora Verde i Ivan Vidak

Žiri Nagrade Fric tjednika Express objavio je u četvrtak imena 14 naslova uvrštenih u širi izbor za to prestižno, 75 tisuća kuna vrijedno priznanje koje tjednik Express dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze premijerno objavljene u godini dana do 1. srpnja.

Proglašenje polufinalnog izbora Nagrade Fric 2021. vodio je u Knjižari Fraktura koordinator nagrade Kruno Lokotar. Istaknuo je kako je riječ o nagradi kojom se bira najbolje prozno djelo prvotno objavljeno kod hrvatskog nakladnika, na jeziku za koji nije potreban prijevod, u razdoblju od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2021. godine.

Ove godine nagrada se dodjeljuje po peti put, a u polufinalnu utrku za najbolju knjigu fikcijske proze 2020./21. ušli su Staša Aras (12 pred zidom), Selvedin Avdić (Autobusne bilješke), Magdalena Blažević (Svetkovina), Ivana Bodrožić (Sinovi, kćeri), Elvis Bošnjak (Gdje je nestao Kir), Zoran Ferić (Putujuće kazalište), Josip Mlakić (Na Vrbasu tekija), Jurica Pavičić (Prometejev sin), Korana Serdarević (Gušterov rep), Ognjen Spahić (Pod oba sunca), Nada Topić (Morpho amathonte), Damir Uzunović (Ja sam?), Nora Verde (Moja dota) i Ivan Vidak (Radio Siga).

Takvu je odluku, na temelju 51 pročitanog djela, donio žiri u sastavu Tomislav Brlek, Hrvoje Klasić, Dragomira Majhen, Jagna Pogačnik, Čedo Prodanović, Igor Vikić i Dubravka Vrgoč.

Prozni uzorak ovogodišnjih polufinalista, po riječima predsjednice žirija Jagne Pogačnik, otkriva brojčanu dominaciju romana - njih čak deset, a zajednički im je nazivnik taj da zajedničkog nazivnika – nema: obilježava ih tematski i stilski pluralizam, raspon od povijesnog do poetskog romana, od kritičkog do magijskog realizma, od naturalističkih do fantastičnih motiva, od autofikcije do dokumentarizma, od angažiranosti do elemenata eskapizma itd.

'Crvenu nit' godišnje prozne produkcije Pogačnik je pronašla u tematiziranju problema identiteta i traume, pri čemu je mjesto na kojem se identitet gradi često primarna, obiteljska zajednica, od koje tako i polazi veliki dio romana, i to u formi autofikcije, obiteljske sage, tematiziranja djetinjstva i slično.

Uži izbor od šest naslova koji će se natjecati za titulu laureata za ovu prestižnu književnu nagradu bit će objavljen 25. studenoga na Sajmu knjiga u Puli, a svečano proglašenje petoga dobitnika Nagrade Fric – koja obuhvaća statuu žiroskopa i novčani iznos od 75.000 kuna – bit će upriličeno u siječnju 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Svi naslovi uvršteni u širi izbor i njihovi autori bit će predstavljeni u Expressovu mjesečniku za književnost BestBooku, kao i na svim pratećim online platformama Expressa i 24sata.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Fric su Damir Karakaš (Sjećanje šume), Jurica Pavičić (Crvena voda), Darko Cvijetić (Schindlerov lift) i Marko Gregur (Vošicki).