UVID U KOMPLEKSNO STVARALAŠTVO

Objavljena monografija o radu keramičarke Ivančice Cvitić Znidarčić

25.03.2021 u 23:09

Bionic
Reading

Monografija posvećena keramičarki Ivančici Cvitić Znidarčić, autorice i urednice Višnje Slavice Gabout objavljena je u izdanju Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH

Po riječima autorice, ideja o realizaciji monografije nastala je iz potrebe da se jedan veliki, ozbiljan rad i posvećenost tome radu zaokruži i sistematizira, kako bi se memorirao kao značajan doprinos hrvatskoj umjetnosti i kulturi – ali i likovnom obrazovanju.

"Monografija je rezultat višegodišnjeg istraživanja i rada na obimnoj građi uvid u jedno bogato i kompleksno umjetničko stvaralaštvo, ali isto tako i u lirsku, emotivnu osobnost autorice", ustvrdila je Slavica Gabout u tekstu o toj magistrici umjetnosti i jednoj od najškolovanijih hrvatskih keramičarki.

Podsjetila je da ona već četiri i pol desetljeća djeluje kao vrsna keramičarka i jedna od ponajboljih stručnjakinja u svojoj domeni, ali i kao predana edukatorica, koja je niz godina bila vezana za Keramički odjel zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Učiteljsku akademiju, Studio Tanay i brojne radionice.

Njezin cjelokupni opus složen je, slojevit i iznimno obiman, a najpoznatiji i najznačajniji njegov dio, koji je u monografiji u prvom planu, je umjetnička keramika koja joj je glavni medij.

"Keramika je za nju i sasvim intiman, osoban prostor dijaloga sa samom sobom, u koji su utisnute i pohranjene bezbrojne osobne emocije, simboli, asocijacije i sjećanja", napomenula je.

Opus je prezentiran kroz nekoliko velikih oblikovno­-tematskih, zaokruženih ciklusa, koji "imaju točno definirane polazne točke, no razvijaju se i teku svojim vremenskim tokovima, ne slijedeći princip kronološke sukcesije, već nekad brzaju paralelno, dok se nekad preklapaju i interferiraju."

Ivančica Cvitić Znidarčić realizirala je brojne samostalne izložbe i sudjelovala na mnogim nacionalnim i međunarodnim skupnim izložbama, kao i na cijelom nizu kolonija i simpozija. Radovi joj se čuvaju u nizu muzeja i privatnih zbirki u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Promocija knjige bit će kada to epidemiološke mjere budu dopuštale, najavljuju iz ULUPUH-a.