publicističko-memoarski zapisi

Objavljena je knjiga 'Postati Palestinkom' čileanske spisateljice palestinskih korijena Line Meruane

02.11.2021 u 09:51

Bionic
Reading

Spisateljica knjigu započinje u trenutku kad se, u već zrelim godinama, pojavi mogućnost povratka u zemlju u kojoj nikada nije bila, u zemlju iz koje su njezini baka i djed otišli u potrazi za drugim životom

Knjigu publicističko-memoarskih zapisa, razmišljanja, sjećanja i čitanja o zemlji svojih predaka čileanske novinarke palestinskog porijekla Line Meruane 'Postati Palestinkom' objavila je izdavačka kuća Disput.

Meruane knjigu (132 str.) počinje u trenutku kad se, u već zrelim godinama, pojavi mogućnost povratka u zemlju u kojoj nikada nije bila, u zemlju iz koje su njezini baka i djed otišli u potrazi za drugim životom. Prateći nit obiteljske povijesti ispituje oca i tete, zatim čita, istražuje i raspravlja o tome te na kraju putuje u Palestinu i upoznaje njezin krajolik.

'U jednom odlomku te bolne i intimne knjige autorica podsjeća na to da neki od Palestinaca protjeranih sa svoje zemlje nakon Arapsko-izraelskog rata 1948. još uvijek imaju ključeve svojih kuća, koje su uništene i ne postoje već desetljećima. No, ti ključevi, zasigurno zahrđali, simbol su identiteta koji oni ne žele izgubiti', navodi izdavač i dodaje kako knjiga 'Postati Palestinkom' govori o labirintu identiteta, ali i o svim onim opetovanim pitanjima koja su stalno na karti sukoba.

Drugi dio knjige naslovljen 'Postati drugima' dijalog je između Meruane i tekstova drugih pisaca koji su pisali o sukobu između Palestinaca i Izraelaca - Amosa Oza, Davida Grossmana, Susan Sontag i Gideona Levyja.

Knjigu je sa španjolskoga preveo Matija Janeš.

O autorici

Lina Meruane (1970.) je čileanska spisateljica, novinarka i profesorica. Rođena je u Santiagu de Chile, palestinskih je i talijanskih korijena.

Na književnoj sceni pojavljuje se 1997. knjigom kratkih priča Las infantas (Djevojčice), koja je zapela za oko i slavnom Robertu Bolañu. Tijekom doktorskog studija književnosti u New Yorku , gdje je bila dobitnica dviju poznatih stipendija, napisala je romane Fruta podrida (Trulo voće, 2007) i Sangre en el ojo (Krv u oku, 2012).

Godine 2011. dobila je nagradu Anna Seghers, a sljedeće godine nagradu Sor Juana Inés de la Cruz. Osnovala je nezavisnu izdavačku kuću Brutas Editoras.

Drži predavanja o latinskoameričkoj kulturi i književnosti , a na Sveučilištu New York iz kreativnog pisanja. Autorica je i pet esejističkih naslova, među njima i njezine ukoričene doktorske teze Viajes virales: la crisis del contagio global en la escritura del sida (Virusna putovanja: kriza globalne zaraze u pisanju o sidi, 2012), Volverse Palestina (Postati Palestinkom, 2013), Contra los hijos (Protiv djece, 2014), Palestina por ejemplo (Palestina kao primjer, 2018).