'Pronađeno blago: Vulkan i Vinkovci'

Novo priznanje hrvatskoj slikovnici na Bologna Children's Book Fair

27.02.2023 u 11:58

Bionic
Reading

I druga hrvatska slikovnica nedavno je službeno dobila priznanje biti među 100 izabranih naslova na 'The BRAW Amazing Bookshelf' Bologna Children's Book Faira

Bilingvalna je to slikovnica naslovljena 'Pronađeno blago: Vulkan i Vinkovci' u kojoj, prateći preobrazbu zabrinutog psa lutalice u Dječakovog psa Vulkana, posredno upoznajemo i kulturnu baštinu grada. Učenje materinskog i novog jezika, upoznavanje s jezikom književnosti te obogaćivanje općeg znanja samo su neki od benefita koji ovakvoj vrsti slikovnica daju potpuno pravo na pažnju djece i odraslih. Radnja u stihu potiče empatiju prema životinjama, ukazuje na vrijednu arheološku i kulturnu baštinu i ističe spoznaju da je najveće blago Ljubav.

Slikovnica može biti podjednako zanimljiva i korisna onima (i djeci i odraslima) koji su već upoznali grad ili u njemu žive kao i onima (i djeci i odraslima) koje može motivirati da ga posjete te dakako svim ljubiteljima životinja. Bogate ilustracije rad su akademske slikarice Nikoline Starčević Vorgić.

Izdavač slikovnice je Jupiii.

"Iznimno smo ponosni na Vulkanov međunarodni uspjeh na Bologna Children’s Book Fairu, gdje je u velikoj konkurenciji među više od 2000 naslova pristiglih sa svih strana svijeta, dobio prestižno priznanje biti na ‘The BRAW Amazing Bookshelf’!

Odluku o 100 izabranih slikovnica, stručni žiri je popratio navodom ‘(…) many of titles submmited were greatly admired and came very close to winning, which is why Bologna Children’s Book Fair is proud and honored to devote a special exhibition to these publishing gems and contribute to their visibility on the international stage’.

Iako (je bio) lutalica, naš pas nalazi Dom i izvan granica svoga grada i države," poručuje izdavač slikovnice.

Iz recenzija:

(...) događa se vrijedna transformacija vinkovačkoga "mršavog psa" u veselog i snažnog „Vulkana“ koji je pronašao toliko traženu toplinu doma, pritom pružajući djeci divan primjer da je ljubav vrjednija od svih (materijalnih) blaga koja se mogu pronaći ispod zemljine površine (idealan su primjer Vinkovci kao bogato arheološko nalazište). Slikovnica progovara i o povezanosti i posebnom odnosu djeteta i životinje, ujedno i nemjerljivoj sreći koju taj odnos producira. Slikovnica potiče empatiju i suosjećanje, prihvaćanje različitosti, ali i razvija tako potreban osjećaj odgovornosti.

izv.prof.dr.sc. Katarina Ivon

(...) Važnost pojedinog lokaliteta nije isključivo vezana samo za određeni grad već predstavlja, u širem kontekstu, simboličnu destinaciju koja pobliže opisuje same likove te ukazuje na potrebu očuvanja kulturne baštine, zelenih površina ili pak spomenika. Pokazuje nam da bilo koji grad ima svoje posebnosti, dok nas uvijek može podsjetiti na isti ili nas potaknuti na posjet. Učenje materinskog i novog jezika, upoznavanje s jezikom književnosti, te obogaćivanje općekulturnog znanja samo su neki od benefita koji ovakvoj vrsti slikovnica daju potpuno pravo na pažnju djece i odraslih. Dodatnu dimenziju slikovnici daje i aluzivnost na pojedine aspekte kulturno - društvenog života grada, te nas mršavi pas podsjeća na pjesmu poznatog lokalnog benda, dok nas iskopavanje upućuje na činjenicu da su Vinkovci zaista bogati arheološkim nalazištima. Naša velika književnica Dubravka Ugrešić jednom je rekla da ona nema terapeute nego gradove. Upoznavanje gradova potrebno je svima, a ljubav prema njima pomoću ovakvih slikovnica može se graditi poezijom koja ujedno širi horizonte jezika i mašte.

Kristina Antić, Fraktura