OBRTNIČKA KOMORA

Novo lice Kajzerice

16.05.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Na javnoj raspravi održanoj u Obrtničkoj komori prvom nagradom nagrađen je projekt hrvatskog arhitekta Ivana Galića i arhitektonskog ureda Nop studio pristigao na arhitektonski natječaj za novi obrtnički centar na Kajzerici

Urbanističko arhitektonski natječaj Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika Grada proveo je Urbanistički zavod Grada Zagreba. Članovi ocjenjivačkog suda, Jadranka Veselić-Bruvo, Zoran Hebar, Damir Ljutić, Ivan Obad, Vlado Crkvanac i Miran Šoić, jednoglasnom su odlukom dodijelili prvu nagradu arhitektu Ivanu Galiću i arhitektonskom uredu Nop studio.

Novi kompleks obrtničkog centra hibridni je projekt koji uz prostore Obrtničke komore i Udruženja obrtnika Grada Zagreba u zasebnom volumenu uključuje internat za nastavnike i učenike te obrtničko učilište.

Od ostalih prostora tu su višenamjenska dvorana i natkriveni prostor za izložbe, sajmove, rekreaciju i skupove, kuglana, parkirališta i garaže, centralni trg i drugi prostori javnih komunikacija te parkovno uređeni prostori.

Osnovna ideja bila je dati prepoznatljivost i neovisnost pojedinim funkcionalnim sklopovima na način da njihova ukupnost bude prepoznatljiva kao jasna cjelina i nositelj identiteta obrtničkog centra i samih obrtnika.

Funkcionalni sklopovi prostorno su podijeljeni u zasebne volumene, koji su istovremeno dobro povezani unutarnjim komunikacijskim vezama.

Povezanost postoji i na razini vanjskih odnosno otvorenih prostora preko prohodnih krovnih ploha, terasa i zelenih krovova koji se terasasto spuštaju prema sjeveru.

Arhitekt Ivan Galić prije nekoliko godina osvojio je prvu nagradu na javnom-arhitektonskom natječaju i za projekt kompleksa Uriho i doma za osobe s invaliditetom na istoj lokaciji koji uključuje proizvodnju, rehabilitaciju, sportske prostore (dvoranu, kuglanu i otvorene terene) uslužne sadržaje i upravu centra. Taj je projekt trenutačno u fazi dobivanja lokacijske dozvole.