neodoljivo inspirativan ep

Novi roman Isabel Allende 'Violeta' na hrvatskom u izdanju Vuković&Runjić

24.08.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Nakladnik Vuković&Runjić objavio je novi roman Isabel Allende 'Violeta', najavljen kao neodoljivo inspirativan ep za novo doba u čijem je središtu neustrašiva junakinja koja svladava bure povijesti od 1920. do danas

S više od 74 milijuna prodanih knjiga, romansijerka i feministica Isabel Allende ubraja se među najčitanije svjetske pisce. Rođena u Peruu i odrasla u Čileu, među­narodnu je slavu stekla već prvim romanom "Kuća duhova" (1982.). Otad je objavila više od dvadeset bestselera, koji su stekli zavidan kritički uspjeh. Njezina su djela prevođena na više od četrdeset jezika: zabavna i poučna, prepliću maštovite priče s povijesnim događajima.

Uz književni rad, Isabel Allende aktivno se zauzima za ljudska prava. Nakon smrti kćeri Paule 1996. u njezino je ime osnovala dobrotvornu zakladu za potporu ženama diljem svijeta. Primila je petnaest počasnih doktorata i nagradu za životno djelo PEN­-a, a Barack Obama dodijelio joj je Predsjedničku medalju slobode, najviše civilno odličje SAD­-a.

O romanu:

"Violeta" je zanosna kronika u kojoj je stoljeće životni vijek jedne žene: od 1920., posljedica Prvog svjetskog rata i španjolske gripe, preko velike depresije i novog svjetskog sukoba, kroz uspone i padove totalitarizma i tirana do oblikovanja svijeta današnjice i suvremene pandemije, Allende iznosi priču Violete del Valle, koja iz perspektive neimenovane južnoameričke zemlje svjedoči najvećim previranjima dvadesetog stoljeća.

U pismima koja piše voljenom Camilu, Violeta pripovijeda o ljubavima i patnjama, siromaštvu i bogatstvu, borbi za ženska prava, majčinstvu i egzilu, o strašnim gubicima i silnim radostima. Na temelju vlastitih iskustava i dokumentarne građe, Allende je izmaštala neustrašivu junakinju koja na krilima strasti, odlučnosti i humora svladava sve bure povijesti - spjevala je još jedan neodoljivo inspirativan ep za novo doba, stoji u najavi.

Knjigu je sa španjolskoga prevela Željka Somun.