Vuković&Runjić

Nova zbirka priča Harukija Murakamija na hrvatskome i ostali književni noviteti

20.12.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Osim novog Murakamija ('Prvo lice jednine'), pri izdavaču Vuković&Runjić upravo je izašla i zbirka izabranih pjesama Zagajewskog te knjiga 'Red vremena' - novo djelo talijanskog fizičara Carla Rovellija

Nakladnik Vuković&Runjić objavio je novu zbirku priča slavnog japanskog književnika Harukija Murakamija 'Prvo lice jednine', te još dva vrijedna izdanja, zbirku izabranih pjesama Adama Zagajewskog 'Kasni Blagdani' i knjigu 'Red vremena' talijanskog fizičara Carla Rovellija.

Haruki Murakami najpopularniji je i u svijetu najprevođeniji suvremeni japanski pisac. Rođen je u Kyotu 1949., a danas živi u blizini Tokija. Djela su mu prevedena na više od pedeset jezika. Dobitnik je mnogih književnih priznanja, uključujući Jeruzalemsku nagradu, Nagradu Franz Kafka i Nagradu Hans Christian Andersen. Najpopularnije mu je ostvarenje 'Norveška šuma' (1987.), kultni roman japanske mladeži 1980-ih i 1990-ih.

Njegovu zibirku priča 'Prvo lice jednine' kritika je ocijenila kao 'blistav i genijalan povratak u vrhunsku pripovjedačku formu'.

'Svih osam majstorskih priča u ovoj zbirci kazuje nam u prvom licu klasični Murakamijev pripovjedač', stoji u najavi. 'Od nostalgičnih uspomena iz mladosti, meditacija o glazbi i strasti za bejzbol do snovitih scenarija, susreta s majmunom koji govori i izmišljenih jazz albuma, ove priče kao da ruše granice što dijele naš um od vanjskoga svijeta. Povremeno se pojavljuje i pripovjedač, koji je možda Murakami osobno, a možda i nije', dodaje se.

Je li ovo memoarska proza ili čista fikcija? Čitatelj mora sam odlučiti. Filozofske i zagonetne priče u 'Prvom licu jednine' govore o ljubavi i samoći, djetinjstvu i sjećanju… ali onako kako to zna samo Murakami. Prijevod potpisuje Maja Šoljan.

Zagajewski od poezije zahtijeva angažman opisa aktualnog svijeta sa svim njegovim devijantnostima

U izdanju nakladnika Vuković&Runjić izašla je i zbirka izabranih pjesama Adama Zagajewskog 'Kasni Blagdani' u prijevodu s poljskoga Pere Mioča.

Adam Zagajewski (1945.-2021.) jedan je od najpoznatijih suvremenih poljskih pisaca u inozemstvu. Sedamdesetih godina povezan s književnim pokretom novi val (Nowa Fala). Ukazom iz 1975. godine dospio je na listu zabranjenih književnika u Poljskoj te godine 1982. emigrira, najprije u Francusku, pa u Njemačku, te konačno u Sjedinjene Države.

Zagajewski od poezije zahtijeva angažman opisa aktualnog svijeta i pjesnikovog okruženja sa svim njegovim devijantnostima. 'I danas, baš tako formulira zadaću suvremene poezije uopće: približiti se prizemnim stvarima i iz njih izvući pjesnički smisao', ističe se u najavi.

Među novitetima i 'novi Rovelli'

Na popisu noviteta je i knjiga 'Red vremena' talijanskog fizičara Carla Rovellija, u kojoj autor svjetske uspješnice 'Sedam kratkih predavanja iz fizike', lirski i pristupačno povezuje znanost, filozofiju i umjetnost u nastojanju da rasvijetli najveći misterij: red vremena.

Carlo Rovelli teorijski je fizičar koji je dao velik doprinos fizici prostora i vremena. Radio je u Italiji i Sjedinjenim Državama, a sada rukovodi istraživačkom skupinom Centra za teorijsku fiziku koja u Marseilleu u Francuskoj istražuje kvantnu gravitaciju. Njegovih 'Sedam kratkih lekcija iz fizike' međunarodna je uspješnica prevedena na četrdeset jedan jezik.

Njegova knjiga 'Red vremena' bavi se temom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tajnom koja je dio iskustva sviju nas: jer, vrijeme je tajna ne samo za laike, već i za fizičare koji poznaju radikalne preobrazbe koje je pojam vremena doživio od Newtona do Einsteina.

'Vrijeme, koje je u Newtonovim jednadžbama uvijek prisutno, danas je nestalo iz fizikalnih jednadžbi. U suvremenoj fizici, prošlost i budućnost nisu suprotstavljene, a iščezava i uporište u onome što se činilo neotuđivim: a to je sadašnjost. Nakon što nam na pristupačan način da uvid u fiziku kakva je bila nekoć, u trećem dijelu knjige Rovelli će za nas otškrinuti vrata radionice u kojoj se kuje fizika današnjice'.

Knjigu je talijanskoga prevela Ela Agotić.