8. prosinca

Nova predstava Kazališta Hotel Bulić: Eduard Drugi redateljice Senke Bulić u KUC-u Travno

06.12.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Predstava Eduard Drugi, adaptaciji drame Christophera Marlowea u režiji Senke Bulić doživjet će premijeru 8. prosinca u 20 sati u Kulturnom centru Travno (Božidara Magovca 17)

Kazalište Hotel Bulić produciralo je predstavu Eduard Drugi, adaptaciju drame Christophera Marlowea koji pripada prvoj generaciji profesionalnih dramskih pisaca u Engleskoj. Riječ je o hrvatskoj praizvedbi teksta kojeg je preveo Mate Maras, stoji u najavi.

Christopher Marlowe je bio veliki pjesnik i prevoditelj, te najbolji elizabetanski dramatičar prije Shakespearea na kojega je značajno utjecao. Od najranije mladosti njegovi prijevodi rimskih klasika, tragedije pisane novim stihom (blank verse), te popularne lirske pjesme donijeli su mu ugledno književno ime. Dramski svijet Marlowea je mračno mjesto, poprište tragedija u kojem posljedice ekstremnih ljudskih ponašanja u borbi za vlast, ljubav, obitelj dovode do osobnih propasti i političkog kolapsa. Njegovi protagonist biraju prelazak granica, njišu se od točaka velike moći i bogatstva, do izopćeništva i bijede svih vrsta, od života na vrhuncu, do strmoglavih i brutalnih smrti. Lako bi rekli da se radi o dramskom uzorku iz ere vladavine Netflixovih serijala. Kazalište Hotel Bulić ovim projektom nastavlja s praizvedbama rjeđe izvođenih, a važnih dramskih tekstova.

Igraju: Jure Radnić, Ines Tričković, Paško Vukasović, Marko Braić, Dušan Gojić, Marinko Leš, Lovro Ivanković, Eva Zlovolić

  • Prijevod: Mate Maras
  • Adaptacija i dramaturgija: Vesna Đikanović
  • Scenografija i glazba: Tomislav Ćurković
  • Kostimografija: Oliver Jularić
  • Dizajn svjetla: Tomislav Maglečić
  • Oblikovanje tona: Ivan Biondić
Predstava Eduard Drugi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović