NAJGORI OPIS SEKSA

'Njezini uzdisaji bili su ljepši od krava koje pasu travu'

18.11.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Britanski časopis The Literary Review objavio je ovogodišnje finaliste za Bad Sex in Fiction Award, tj. nagradu za najgori književni opis seksa. Ovo neželjeno priznanje dodjeljuje se već više od 20 godina, a među nominiranima za 2016. su Janet Ellis, Ethan Canin, Robert Seethaler i drugi

Među dobitnicima ove književne nagrade su Norman Mailer, Tom Wolfe, Jonathan Littell i Morrissey, no pisci se baš i ne trude osvojiti je. Riječ je o, naravno, Bad Sex in Fiction Award, a dodjeljuje ju britanski časopis The Literary Reviewza najgori opis seksa u prozi od 1993., kada su je pokrenuli urednik Auberon Waugh i kritičarka Rhoda Koenig.

Od tada su zasluženo nagrađeni raznoliki ali uvijek bizarni opisi seksa, poput prošlogodišnje ‘nabubrile salutacije’ iz pera Morrisseya.

Ove godine među nominiranima nema svjetski poznatih književnih imena, iako su čitatelji predlagali, primjerice, Iana McEwana za roman ‘Nutshell’ i Jonathana Safrana Foera za roman ‘Here I Am’, no stručni žiri The Literary Reviewa zaključio je da nisu dovoljno loši u svojim opisima seksa. Nije prošao ni govor Donalda Trumpa o tome kako žene treba ‘uhvatiti za p…’.

Za finaliste su izabrani Janet Ellis, inače poznata TV-voditeljica u Velikoj Britaniji, za prvijenac ‘The Butcher’s Hook’, američki pisac Ethan Canin za ‘A Doubter’s Almanac’, Austrijanac Robert Seethaler za bestseler ‘The Tobacconist’, Amerikanka Gayle Forman za ‘Leave Me’, talijanski autor i dobitnik Nagrade Europske unije za književnost Erri de Luca, koji u romanu ‘Dan prije sreće’ opisuje iskustva siročeta bez roditelja u Napulju, te Tom Connolly za opis seksa na aerodromu u 'Men Like Air'.

Bad Sex in Ficition Award dodjeljuje se za ‘nevjerojatno lošu scenu opisa seksa u inače dobrom romanu’, s ciljem da obeshrabri ‘slabo napisane, nepotrebne i dosadne pasaže u suvremenoj književnosti’.

Ove godine se među izdvojenima nalaze literarni momenti poput: ‘Gledao je kako se njezina putovnica diže iz zadnjeg džepa farmerica u skladu s ritmičnim gibanjem njezinih guzova dok mu je pušila.’ (Tom Connolly), ‘Moje cijelo tijelo je ušlo u nju.’ (Erri de Luca) i doista bizarnog opisa seksa junakinje iz romana Janet Ellis s mladim stočarom koji prvo izjavi kako je njezino uzbuđeno uzdisanje ‘najljepši zvuk koji je dosad čuo, ljepši i od krava koje pasu travu’, a onda mu partnerica ‘izbaci sve misli o marvi iz glave’.

The Literary Review će najgori opis seksa proglasiti na svečanoj ceremoniji 30. studenog u Londonu, a nominirane citate na engleskom jeziku možete pročitati na Guardianu