neke bolje od odabranih

Ni Johnny Cash nije bio dovoljan: Tko je sve napisao pjesmu za Bonda i dobio odbijenicu

20.02.2020 u 11:20

Bionic
Reading

Billie Eilish dobila je čast da radi pjesmu za novi film o Jamesu Bondu 'No Time to Die', koji će biti 25. nastavak serijala o slavnom tajnom agentu. Pjesme su uvijek bile sastavni dio priče o njemu, a prije Eilish potpisivali su ih, među ostalima, Nancy Sinatra, Shirley Bassey, Paul McCartney, Madonna, Duran Duran, Garbage, Tina Turner i Adele. No, što je s onima koje su napisane, ali su odbijene? Evo nekoliko dosta dobrih primjera pjesama koje su mogle biti vječno vezane uz Bonda, ali ipak - nisu

Johnny Cash, Thunderball

Prvak među odbijenima, Johnny Cash napisao je pjesmu za četvrti film o Jamesu Bondu, za 'Operaciju Grom' (Thunderball) iz 1965., sa Seanom Conneryjem u naslovnoj ulozi. Producentima je, međutim, bila previše country za serijal pa su radije odabrali Toma Jonesa.

Alice Cooper, The Man With The Golden Gun

U nekom drugom svemiru, piše BBC, Alice Cooper bio bi savršen neprijatelj Jamesa Bonda, kao što bi, u nekom drugom svemiru, upravo on otpjevao pjesmu za 'Čovjeka sa zlatnim pištoljem' (The Man with the Golden Gun) iz 1974, s Rogerom Mooreom kao Bondom. 'Suzdržani glam-rock definitivno nije njegov klasik, a pjesma pati i od bilo kakvog nedostatka poveznice sa samim filmom, izuzevši naslov', ocjenjuje BBC kojemu je Cooperova verzija bolja od one škotske pjevačice Lulu, koja je na koncu i odabrana.

Blondie, For Your Eyes Only

Popularna američka grupa Blondie, na čelu s Debbie Harry, napisala je pjesmu za 'Samo za tvoje oči' (For Your Eyes Only) iz 1981., 12. film iz serijala, ponovno s Mooreom u glavnoj ulozi. Izgubili su, međutim, od Sheene Easton i njene balade 'Four Your Eyes Only'.

Pet Shop Boys, Theme For James Bond #1

Pjesma koja je na koncu postala 'This Must Be The Place I Waited Years to Leave' s albuma Pet Shop Boysa 'Behaviour' iz 1990., izvorno je zamišljena za film 'Dah smrti' (The Living Daylights, 1987.), u kojemu je Timothy Dalton debitirao kao Bond. Producenti su se, međutim, odlučili za norveški pop-trio A-ha i, prema BBC-u, za lošiju varijantu.

Ace of Base, The Goldeneye

Švedska pop grupa Ace of Base snimila je demo verziju pjesme za Brosnanov debi u ulozi Jamesa Bonda, za film 'Zlatno oko' (GoldenEye) iz 1995., ali ona je odbijena u korist danas dobro poznate verzije Tine Turner koju pak poptisuju Bono i The Edge iz U2-a. Ace of Base su napisano iskoristili i odbijenu pjesmu pretvorili u 'The Juvenile' na albumu 'Da Capo' iz 2002.

  • +3
Ususret novom filmu o Jamesu Bondu 'No Time To Die', objavljena je serija poštanskih markica s dosadašnjim Bondovima Izvor: Profimedia / Autor: Royal Mail / Ferrari / Profimedia

Pulp, Tomorrow Never Lies

Producenti 'Sutra nikad ne umire (Tomorrow Never Dies), 18. filma o Bondu iz 1997. i drugog s Pierceom Brosnanom u glavnoj ulozi, bili su, piše BBC, taj put naročito proaktivni i za naslovnu su se pjesmu obratili nekoliko bendova. Među njima, na dužem popisu, bio je Pulp, jedna od najpoznatijih s britpop scene. Frontmen Jarvis Cocker kasnije je komentirao da je situacija bila čudna, nalik audicijama za emisije poput Američkog idola i da su glazbenici imali superkratak rok za isporučiti rezultat. Odabrana je, na kraju, Sheryl Crow.

Radiohead, Spectre

'Bend od kojega biste istovremeno i najmanje i najviše očekivali da se 'nakači' na Bonda', kako piše BBC, Radiohead je pjesmu za film iz 2015., 'Spectre', s Danielom Craigom u glavnoj ulozi, napisao za vrijeme snimanja svoga albuma 'A Moon Shaped Pool'. Bondova ekipa na kraju je odlučila da im je Radioheadov 'Spectre' ipak premračan. Uzeli su radije ono što je smislio Sam Smith.