najveći VODIČ kroz 43. INTERLIBER

Neki su nakladnici otkazali svoj dolazak, no mnogi dolaze: Evo koje su nam knjiške novitete pripremili za sajam najavljen pod strogim mjerama

27.10.2021 u 18:02

Bionic
Reading

Održavanje Interlibera je najavljeno od 9. do 14. studenog. Neki od izdavača strahuju da bi, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, sajam u posljednji čas mogao biti otkazan. Ipak, svoje štandove i knjiške novitete pripremaju punom parom

Prošle je godine, sjećamo se, Interliber zbog pandemije koronavirusa bio otkazan. Barem u onom fizičkom smislu, jer dobili smo online varijantu najvećeg književnog sajma u zemlji, i to tako da se velik broj knjižara (njih čak 120) i nakladničkih kuća odlučio organizirati i svoje nove naslove ponuditi virtualno, kao i u nizu knjižara u zemlji gdje su 'vladali' interliberski popusti u vrijeme održavanja tog 'krnjeg' izdanja našeg najvećeg književnog sajma.

Otkazani sajam je u kratkom roku bio dobio svoj zapaženi online projekt 'Knjiga svima i svuda', posredstvom kojega su se interliberske aktivnosti održavale na internetskim platformama, u knjižarama i na HRT3. Osim toga, program predstavljanja novih autora i književnih noviteta prenosio se na i Youtubeu, pa ljubitelji knjige nisu bili do kraja zakinuti. Ipak, šušur sajma i štandove izlagača zamijenili su ekrani računala i internetske košarice, što je oduzelo prošlogodišnjem Interliberu velik dio šarma po kojemu je poznat.

Ove godine, na radost mnogih, najveći književni sajam dogodit će se - uz tu online varijantu, koja je opet raskošno osmišljena - i u svom tradicionalnom, fizičkom obliku na poznatoj lokaciji zagrebačkog Velesajma, i to od 9. do 14. studenog (podsjetimo, dvaput je ranije Interliber bio najavljen pa zbog epidemiološke situacije odgođen, u proljeće te u rujnu ove godine). Epidemiološke mjere nadolazećeg Interlibera su, javljaju nam iz Zajednice nakladnika i knjižara HGK, sljedeće: po posjetitelju će biti osigurana četiri četvorna metra prostora, bez covid-potvrda nema ulaza na sajam, a obvezne su i maske. Kako za posjetitelje, tako i za izlagače. Brzi test na koronu, za one bez covid-putovnica, moći će se napraviti ispred ulaza na Interliber, a na red i provođenje mjera pazit će zaštitari. Interliber će se održati u petom, šestom i sedmom paviljonu Velesajma.

Ipak, među ponekim izdavačima, kako saznajemo u razgovoru s njima, vlada svojevrsni strah od ponovnog otkazivanja Interlibera u zadnji čas. Iako su mnogi od njih već potvrdili svoj dolazak i pripremaju svoje štandove i knjige, čine to uz stalno refreshanje portala i web-stranica Velesajma u iščekivanju mogućeg otkazivanja sajma. Ranije su nakladnici OceanMore, Fibra i Hrvatska sveučilišna naklada Jutarnjem listu potvrdili kako na Interliberu ove godine neće sudjelovati (Naklada Ljevak istom je listu potvrdila svoje sudjelovanje na sajmu). Kao razloge, naveli su one ekonomske.

'Razlog za odustajanje pretežno je ekonomski. Jer, ako je 50% cijepljenih u populaciji, znači da će biti u startu znatno manje posjetitelja na ovogodišnjem Interliberu. Cijena prostora za izdavače jest smanjena, ali dobili smo popust samo 10%, što nije logično, jer se već u startu može očekivati 50% posjetitelja manje. Po nekoj logici, trebala bi i cijena prostora biti barem 50% manja,' izjavila je za Jutarnji list vlasnica nakladničke kuće OceanMore Gordana Farkaš Sfeci.

Kako doznajemo iz Zajednice nakladnika i knjižara HGK, otkazivanje Interlibera zasad nije izgledno i sajam ide kako je i najavljeno.

'Epidemiološki govoreći, Interliber će sigurno biti najsigurniji shopping u gradu. Osim toga, opet idemo i s programom Knjiga svima i svuda, a sve što radimo i pripremamo, radimo tako da budemo odgovorni prema kupcima i građanima. Na Velesajmu će tijekom održavanja Interlibera biti takve mjere, da ćemo mi, ustvari, biti manekeni onoga što Stožer zahtijeva. Dakle, bez covid-potvrda, bez QR koda - nema ulaska ni za koga. Također ćemo imati i mjerače broja posjetitelja, a u halama će istovremeno moći biti cca 1000 do 1500 ljudi, s obzirom na njihovu kvadraturu. Koordinirat ćemo ulazak i izlazak posjetitelja, a prvi put nakon dugo vremena na Interliber će se moći ući jedino s ulaznicama. One će biti besplatne, no uvjet za ulaznicu je covid-potvrda, odnosno QR kod,' rekao nam je Slavko Kozina, predsjednik zajednice nakladnika i knjižara HGK.

'Što se tiče poslovne priče, da - neki su odustali. Ali, u našem cehu ima oko 150 članica, i od ukupnog broja njih, interes za pojavljivanje na Interliberu iskazalo je barem 90%. Meni je s Velesajma komunicirano da su paviljoni 5 i 6 monetizirani, dakle oni imaju načelno prodan prostor, i mislim da će Interliber ove godine biti gotovo kao i u najbolje dane. Na sve to ide i projekt Knjiga svima i svuda, koji Interliber donosi na male ekrane te u knjižare na cijelom teritoriju zemlje. Unutar toga imat ćemo i premium program predstavljanja knjiga i autora, a sve će ići uživo na Youtubeu i HRT3. Epidemiološki će to biti odgovorna priča, kako u fizičkom prostoru sajma, tako naravno i u njegovom virtualnom dijelu,' istaknuo je za tportal Slavko Kozina, dodajući i kako smo u Godini čitanja, koja još traje.

'Ovo će biti njezin krešendo, a posebno treba zahvaliti HGK-u, našoj krovnoj instituciji, kao i Ministarstvu kulture koji su naše programe financijski podržali', rekao je Kozina.

Tko od nakladnika dolazi na sajam?

Nakladnik Hena Com dolazi.

'Kao što je poznato, održavanje Interlibera u 2021. godini odgođeno je dvaput, u proljeće i nedavno u rujnu. Te su promjene i odgađanja sajma utjecali i na naš izdavački plan. Na naše veliko zadovoljstvo, unatoč teškoćama s kojima smo se suočavali, uspjeli smo u potpunosti provesti svoj izdavački plan i objaviti mnoštvo odličnih knjiga, kako domaćih uspješnica tako i strane proze koja nam dolazi s različitih strana svijeta,' rekli su nam iz Hena Coma, dodajući kako će posjetiteljima Interlibera ponuditi cijeli spektar nagrađivanih, važnih i zanimljivih naslova. Kao i do sada, kažu, knjige će prodavati po sajamskim popustima, a pripremaju i akcije tako da će se na njihovom štandu moći naći puno odličnih knjiga za svačiji džep.

'Jednako će tako sajamski popusti i akcije vrijediti i u našoj web knjižari u periodu održavanja Interlibera, za sve one koji zbog daljine ili drugih razloga nisu u mogućnosti posjetiti ovogodišnji sajam knjiga', naglasili su iz Hena Com-a, najavivši i svježe naslove za predstojeći sajam.

'Od domaće produkcije izdvajamo dugoiščekivani roman jednog od najboljih hrvatskih pisaca Renata Baretića, 'Zadnja ruka', koji uskoro izlazi iz tiska. Svakako bismo preporučili i novi roman Zorana Pilića, 'Pavelova prava ljubav', iznimno dojmljiv i pitak roman, s iznenadnim crnohumornim, pilićevskim obratima', rekli su nam iz Hena Com-a. Od stranih naslova koje će predstaviti na Interliberu izdvojili su i 'Otok nestalih stabala' britansko-turske spisateljice Elif Shafak, autobiografski roman 'Nerazdvojne' slavne Simone de Beauvoir te roman 'Zagoreni šećer', indijsko-američke autorice Avni Doshi, nominiran za Nagradu Booker 2020. godine.

Iz izdavačke kuće Profil također su nam potvrdili dolazak na sajam.

'Za ovogodišnji dugoočekivani Interliber Profil je pripremio brojne novitete: prozne i publicističke naslove te knjige za djecu i mlade. Od Interlibera 2019. do danas objavili smo gotovo 200 naslova, dugo smo već zagledani samo u knjige, pa jedva čekamo vidjeti svoje čitatelje', rekli su nam iz Profila, dodajući i nekoliko naslova koje publika, kako kažu, iščekuje s nestrpljenjem, a koje će predstaviti na nadolazećem Interliberu.

'Jedan od takvih naslova je svakako i 'Mračna kći' Elene Ferrante u prijevodu Ane Badurine. Prema ovom je romanu Maggie Gyllenhaal snimila istoimeni film za koji je na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu nagrađena nagradom za najbolji adaptirani scenario. Film se očekuje i na Netflixu u prosincu, a to je još jedna knjiga u našem proznom nizu koja će bez sumnje obilježiti ovu jesen,' kažu nam iz Profila pa najavljuju i druge interliberske naslove.

'S ponosom objavljujemo i kako će na prvi dan Interlibera iz tiska izaći roman 'Obscuritas', novi krimić Davida Lagercrantza, švedskog književnika koji je poznat kao autor koji se usudio nastaviti megahitove Stiega Larssona iz serije Millennium. Obscuritas je prvi nastavak iz najavljene serije krimića s profesorom Rekkeom i policajkom Vargas koji će bez sumnje osvojiti svijet, a hrvatski prijevod romana izlazi tek tjedan nakon švedskog izvornika. Knjigu je prevela Sandra Ljubas. Od proznih djela izdvajamo i 'Grad u oblacima', novi roman dobitnika Pulitzerove nagrade Anthonyja Doerra. Ovaj je roman bestseler New York Timesa te je ušao u finale za nagradu National Book Award, a u prijevodu Irene Škarice izlazi tek nešto malo više od mjesec dana nakon što je izvornik objavljen u Americi,' najavili su nam iz izdavačke kuće Profil, koja će na Interliberu predstaviti još nekoliko atraktivnih naslova.

Recimo, 'Hamnet' Maggie O’Farrell, jedan od najhvaljenijih romana napisanih na engleskom jeziku posljednjih godina. Ovaj bestseler prevodi se diljem svijeta i dobitnik je niza prestižnih nagrada, među kojima su Women’s Prize i British Book Awards. Hrvatski prijevod u izdanju Profila potpisuju Damir Biličić i Ira Wacha-Biličić. Od publicističkih djela, pak, Profil je za Interliber pripremio 'Napokon socijalizam!', knjigu kolumni francuskog znanstvenika i kritičkog analitičara društveno-političkih prilika suvremenog svijeta Thomasa Pikettyja. Riječ je o kolumnama koje je Piketty objavljivao posljednjih godina u najutjecajnijem francuskom dnevnom listu Le Monde, a u kojima je žestoko kritizirao suvremeni kapitalizam zalažući se za socijalizam. Knjigu su s francuskog prevele Vladimira Mirković-Blažević i Mirjana Brabec.

Osim navedenih naslova, Profilovci nam na Interliber donose i knjigu 'Winston Churchill – Kako je jedan čovjek stvarao povijest', iz pera aktualnog britanskog premijera Borisa Johnsona, u prijevodu Katje Mihovilović, zatim knjigu 'Razmisli još jednom' američkog psihologa i pisca Adama Granta, u prijevodu Ive Karabaić, kao i prvi (dječji) roman jednog od najcjenjenijih hrvatskih književnika Romana Simića - 'Iva, do mjeseca i natrag'. Uigrani tandem Roman Simić i Manuel Šumberac na Interliberu će, kažu nam iz Profila, predstaviti i novu slikovnicu o dječaku Juri - 'Jura i raketa za tužne misli' – duhovitu, razigranu i utješnu slikovnicu o tuzi.

Izdavačka kuća Fraktura, pak, za ovo izdanje Interlibera također najavljuje niz naslova.

Na sajmu će tako predstaviti novi hit-roman Sally Rooney 'Divni svijete, gdje si', iščekivani novi naslov Tisje Kljaković Braić 'Oni 2', self-help knjigu Brune Šimleše '(P)ostati zdrav', sjajne eseje Slavenke Drakulić 'Ponovno u kavani Europa' i izvrstan politički roman Antonija Scuratija 'M. Dijete svojega vremena'. Nova knjiga Sally Rooney donosi uvijek aktualnu priču o ljubavi i prijateljstvu, ali i modernom svijetu na rubu. Tisjini 'Oni 2', pak, produbljuju sjajnu priču o neobičnom bračnom paru koju je započeo njezin hvaljeni i vrlo popularni prvijenac 'Oni', dok nas publicistički dragulj '(P)ostati zdrav' Brune Šimleše - navode u Frakturi - uči holističkom pristupu zdravlju i boljem odnosu prema sebi.

'Ponovno u kavani Europa' Slavenke Drakulić, kažu nam dalje iz te izdavačke kuće, precizno secira suvremeno europsko društvo, a 'M. Dijete svojega vremena' Antonija Scuratija jezivom rekonstrukcijom fašizma podsjeća nas i na vlastitu društvenu odgovornost. Iako je riječ o mahom novim naslovima, kažu nam iz Frakture, neki su od navedenih autora već stekli odanu publiku, dok drugi tek čekaju da puste korijenje u tlu najbolje književne produkcije. Sve navedene knjige prodavat će se na Frakturinom štandu uz popust od 20 %.

Što se, pak, tiče izdavačke kuće V.B.Z, oni su nam također potvrdili svoj dolazak na Interliber, a na sajmu će publici predstaviti niz novih naslova od kojih su za tportal izdvojili njih sedam.

'Naglasak ćemo ove godine staviti na ovih nekoliko naslova i autora: novi antologijski izbor poezije Charlesa Bukowskog 'Oluja za žive i mrtve' koji obuhvaća njegove najbolje neobjavljene i u pjesničke zbirke neuvrštene pjesme. To je posljednja knjiga Charlesa Bukowskog, objavljena 25 godina nakon njegove smrti. Ljubiteljima vrhunske svjetske poezije svakako preporučujemo i zbirku velikog poljskog pjesnika Adama Zagajewskog 'Asimetrija i pravi život', u kojoj su združene zadnje dvije zbirke objavljene za autorova života,' rekli su nam iz V.B.Z-a, dodajući još nekoliko naslova koji očekuju publiku Interlibera.

'Napet, šokantan i jeziv triler 'Padanje', roman prvijenac autorice T. J. Newman koji su prozvali jednim od najboljih trilera godine i koji će sigurno oduševiti hrvatsku publiku. Potom izdvajamo i knjigu 'Pelagija i bijeli buldog', prvi dio kriminalističke serije o avanturama sestre Pelagije i hit autora Borisa Akunina, najvećeg ruskog majstora krimića koji ispisuje romane sa zapletima poput onih Agathe Christie, a tragično kao Dostojevski. Od domaćih autora izdvajamo novu zbirku priča Borivoja Radakovića 'Ne plači, dušo'. Priče su to o žudnjama, strahovima i strastima, a preporučujemo i novi roman Ivice Ivaniševića 'Ulica Ferde Pomykala 17', ponešto starinsku i finim humorom urešenu splitsku priču, ovaj put o policajcu koji voli kvizove te knjigu. Tu je i 'Chandra u potrazi za istinom', prvi roman našeg poznatog ilustratora Milana Trenca, kao i nova knjiga Veljka Barbierija, 'Knjiga o maslini', još jedna kapitalna Barbierijeva gurmanska monografija o mediteranskoj hrani i tradiciji s više od 250 recepata,' najavili su iz izdavačke kuće VBZ uoči 43. Interlibera.