SPEKTAKL U PODSTRANI

Neke podsjeća na burnu hrvatsku povijest, a neke na Niku Kovača: Kako se vama sviđa novi spomenik Tuđmanu?

08.12.2023 u 11:55

Bionic
Reading

U parku na Petrićevu u Podstrani u četvrtak je otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, a svečanosti je nazočio i premijer Andrej Plenković koji je kazao da će, kako vrijeme bude prolazilo rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika

Premijer je u svom govoru rekao kako će spomenik upotpuniti identitet tog kraja sa znakom poštovanja i simbolikom koju dr. Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik nosi za sve nas, za modernu, slobodnu, suverenu Hrvatsku gdje je sintetizirao svoje životno iskustvo, svoj rad i ideje, te želju da jedan manji europski narod ostvari ono što je cilj svakog naroda, a to je da ima svoju državu.

'Uvjeren sam da će kako bude vrijeme prolazilo rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika, o njegovom povijesnom značenju i ostvarenju. Tuđman je bio jedini pravi, istinski suverenist. On je ostvario suvremenu hrvatsku državu, a ono što mi danas radimo kao njegovi politički nasljednici je da smo ideju suverenizma stavili u jedan novi okvir kojeg zovemo moderni suverenizam', rekao je Plenković.

Načelnik Podstrane M​ijo Dropuljić je rekao da je vrijednost spomenika visokog 2,20 metara 48 tisuća eura, te da je izrađen od bronce. Napomenuo je i kako je park u kojem je smješten dio javne površine, odnosno kontaktne zone između državne ceste i javnih sportskih i dječjih igrališta smještenih na lokaciji Petrićevo.​ Osmišljen je kao nova hortikulturalna zona površine oko tisuću metara kvadratnih​, a unutar ​njega se nalazi spomenik utemeljitelju moderne hrvatske države dr. Franji Tuđmanu​ rad akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Akademskom kiparu Ivanu Kujundžiću trebalo je osam mjeseci da izradi spomenik za koji je rekao da je dinamičan s valovima, vjetrom i morem koji asociraju na turbulenciju samog vremena i nevera, a podsjeća i na burnu hrvatsku povijest. Želio je naglasiti oslobođenost dr. Franje Tuđmana i uniformnost kravate i odijela, želio ga je prikazati kao narodnog čovjeka sličnijeg ribaru i težaku, običnom čovjeku nego jednom uštogljenom političaru, kazao je Kujundžić.

O spomeniku je uoči njegova otkrivanja pisao i naš kolumnist Renato Baretić, koji ga je usporedio s Nikom Kovačem.

  • +13
Podstrana: Predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti otkrivanja spomenika dr. Franji Tuđmanu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL