SRETAN IM ROĐENDAN!

Ne propustite besplatan upad na atraktivne izložbe u MSU

06.12.2012 u 09:00

Bionic
Reading

U subotu 8. prosinca održat će se proslava trećeg rođendana Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu koje možete uživati u brojnim performansima, tematskim šetnjama kroz atraktivne izložbe i zanimljivom programu za djecu

I ove godine u povodu obljetnice useljenja u novu zgradu zaposlenici Muzeja suvremene umjetnosti poklanjaju posjetiteljima čak 18 programa. Program obilježavanja MSU DANA traje od 11 do 23 sata i ulaz je slobodan na sve programe.

U bogatoj jednodnevnoj ponudi sadržaja teško je odlučiti se za nekoliko aktivnosti, ali ipak izdvajamo jedinstvenu priliku za tematsku šetnju i stručno vodstvo izložbom 'Nula iz vladanja; retrospektiva' Mladena Stilinovića te izložbom Karima Rashida i Zbirkama u pokretu

Retrospektiva Mladena StilinovićaPogledaj cijelu fotogaleriju

Kustosi MSU-a provest će posjetitelje kroz intrigantnu retrospektivu Mladena Stilinovića, jednog od trenutno najpriznatijih i najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti. Njegovi radovi izlagani su na najprestižnijim problemskim izložbama i svjetskim bijenalima i nalaze se u najvažnijim kolekcijama muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Stilinović provocira, prkosi, ruga se i parodira vrijednosne sustave i sustave moći.

Karim Rashid u MSU predstavlja svoje dizajnerske objekte koji su proteklih desetljeća plijenili pažnju dizajnera i oduševljavali korisnike, oblikovno i tehnološki pomicali granice dizajna. Rashidovi objekti izloženi su u postavu Zbirki u pokretu te otvaraju zanimljiv dijalog umjetnosti i dizajna. Hrvatska se umjetnička scena može podičiti avangardnim pristupom u promišljanju odnosa tih kreativnih područja, a kako su umjetnici i dizajneri sudjelovali u promjeni društvenih i političkih prilika te što čini Rashid da bi promijenio svijet, tema je o kojoj će govoriti Tihomir Milovac, kustos izložbe i suautor stalnog postava.

Osim stručnog vodstva kroz najposjećenije ovogodišnje izložbe, posjetitelji mogu promatrati nastanak crteža na zidu muzejskog kafića, isječak iz animiranog filma 'Kolač' Daniela Šuljića te nakon toga ostati na razgovoru s umjetnikom.

Za performanse u prostorijama MSU-a ove godine su zaduženi Damir Bartol Indoš, Božena Končić Badurina i umjetnička skupina Labin Art Express. U dvorani Gorgona, kina Metropolis, održat će se besplatna projekcija filma 'Nebo iznad krajolika' bosanskohercegovačkog režisera Nenada Đurića, a za glazbeni dio rođendanske zabave pobrinut će se indie electro-pop duo Kimiko i Dosh Lee, bend koji izvodi zanimljivu fuziju punk-rock-funk-hc glazbe. U sklopu proslave možete pogledati i prezentaciju T-HT nagrade koja donosi relevantan presjek vizualne suvremene umjetnosti.

MSU i ove godine predstavlja raznovrstan program za djecu, iz kojeg izdvajamo predstavu 'Ogledalce, ogledalce', nadahnutu motivima iz židovske tradicije i pričom Isaaca Bashevisa Singera. Kroz predstavu koju je napisala i dramatizirala Ana Đokić, a izvodi je glumica Svetlana Patafta, djeca se upoznaju s tradicijskim elementima židovske kulture, a naučit će i pozdrave na hebrejskom jeziku.

Cijelog će se dana u MSU dućanu održavati kreativna radionica oblikovanja božićnog drvca, likovne radionice, a organizirana je i Rođendaonica, predstavljanje novog koncepta proslave dječjih rođendana u MSU-u.

'Novim pristupom, s mnogo brige o detaljima i primjereno dobi djece, osmislili smo koncept u kojem se svake godine slavljenici/slavljeniku i prijateljima predstavlja jedan suvremeni umjetnik. Tako je ove godine velikan hrvatske suvremene umjetnosti, akademik Ivan Kožarić, sa zadovoljstvom pristao 'posuditi' svoja djela za rođendanska slavlja. I sam vječno zaigran poput djeteta, dopustio je da se izrade replike njegovih radova koje će biti rođendanski 'rekviziti'.

Stoga će slavljenik ponosno sjediti na 'Zlatnom prijestolju', dok će 'igraonicu' obasjavati razigrana 'Drva sa žaruljama'. Prema Kožarićevim djelima, to su izradile studentice Akademije likovnih umjetnosti Luana Brhanić i Jelena Kašić. Uz zanimljiv rođendanski program, djeca će se družiti uz MSU tortu, slatke šarene kolačiće, darove iznenađenja i sl. i hrvatsku pop rock glazbu u atraktivnom okruženju Zelene sobe Muzeja suvremene umjetnosti, ističu organizatori.

Raspored programa možete detaljno proučiti na službenim stranicama MSU-a