ANIMIRANI FILM

Ne baš obična božićna priča Williama Burroughsa i Coppole

28.12.2013 u 09:18

Bionic
Reading

William S. Burroughs, autor kultnih romana 'Goli ručak' i 'Junkie', 1993. snimio je u produkciji Francisa Forda Coppole specifičan animirani film božićne teme znakovita naslova 'The Junky's Christmas' tj. 'Božić narkomana'

William S. Burroughs (1914-1997) imao je iznimno uzbudljiv, produktivan i ne baš uobičajen život. Ovaj američki pisac, neko vrijeme i pripadnik generacije bitnika, ostao je zapamćen po svojim romanima 'Goli ručak' i 'Junkie', ali i po svojem ludom životu, koji uključuje ovisnost o heroinu, putovanja i klošarski život u Meksiku i Sjevernoj Africi, slučajno ubojstvo supruge, ne baš uspješnu realiziranu homoseksualnost itd.

Burroughsov utjecaj na suvremenu kulturu ne može se precijeniti s obzirom na to da su se njime inspirirali brojni glazbenici, filmaši i drugi umjetnici, a među piščeve obožavatelje ubrajaju se David Bowie, Gus Van Sant, Viggo Mortensen i mnogi drugi.


Zato i nije toliko iznenađujuće to što je 1993. ostarjeli Burroughs bio u prilici snimiti svoju verziju božićne priče, i to u produkciji oskarovca Francisa F. Coppole, no to nije standardni veseli i ohrabrujući božićni film. Kako sam naslov kaže, 'The Junky's Christmas' prikazuje Božić jednog narkomana, a film je snimljen u tehnici, claymation odnosno pomoću plastelinskih figurica.

Burroughs je pak napisao scenarij te se njegov glas čuje u ulozi naratora narkomanskog Božića. No u filmu se osjeća božićni duh darivanja pa tako narkoman odluči svojom zalihom morfija pomoći mladoj ženi koju bole bubrezi. Najbolje je da sami pogledate kako izgleda Božić u verziji Williama Burroughsa.

'The Junky's Christmas' Williama Burroughsa