dobitnik nagrade Ungdommens kritikerpris

Naklada Ljevak objavila hvaljeni roman 'Odrasli ljudi', norveške spisateljice Marie Aubert

10.12.2021 u 11:19

Bionic
Reading

Oštrouman i čarobno zabavan roman o starenju, majčinstvu i obitelji u svim svojim oblicima

Naklada Ljevak objavila je roman 'Odrasli ljudi' norveške spisateljice Marie Aubert, preveden na niz jezika i nagrađen prestižnom nagradom Ungdommens kritikerpris, norveškom verzijom nagrade Goncourt.

Marie Aubert rođena je 1979. godine. Živi u Oslu. Debitirala je zbirkom priča 'Kan jeg bli med deg hjem' (2016.) koja je u Norveškoj prihvaćena aklamacijom postigavši veliki komercijalni uspjeh.

Njezin prvi roman 'Odrasli ljudi' najavljen je kao oštrouman i čarobno zabavan roman o starenju, majčinstvu i obitelji u svim svojim oblicima.

Ida je četrdesetogodišnja arhitektica koja putuje autobusom prema idiličnom ljetnikovcu na jugu gdje njezina majka želi proslaviti svoj 65. rođendan. U ljetnikovcu se već nalazi Idina mlađa sestra Marthe sa svojim partnerom Kristofferom i njegovom kćeri iz prethodne veze. Ida se bori s osjećajem panike da joj blijede šanse da postane majka i zato visi na Tinderu i razmišlja o smrzavanju jajašaca. Marthe pak iznenadno objavljuje vijest o svojoj trudnoći. Ta naizgled sretna vijest otvara neočekivane krugove emocionalnih zamki, skrivenih namjera te mučnih obiteljskih preispitivanja.

Međunarodni hit preveden na petnaest stranih jezika, 'Odrasli ljudi' osvojio je prestižnu nagradu Ungdommens kritikerpris, norvešku verziju nagrade Goncourt des lyceens, te je nominiran za The Booksellers' Prize.

'Cringe komedija u formi romana na tragu slavne serije Fleabag, 'Odrasli ljudi' norveške spisateljice Marie Aubert izvanredan je roman o obiteljskim vezama koje su iscrpljene ljubomorama, idejama samopotvrđivanja i sramotnim osjećajima nevoljenosti', poručuju iz Naklade Ljevak.

Knjigu je s norveškog prevela Anja Majnarić.