DokuTV – odabrao Đelo Hadžiselimović

Najveće filmske poslastice na najatraktivnijoj lokaciji Vukovar film festivala

02.07.2019 u 11:19

Bionic
Reading

Vukovar Waterbus spreman je za dokumentarce koje je odabrao Đelo Hadžiselimović!

Otkad je na filmskom festivalu u Vukovaru uvedena kategorija „DokuTV – odabrao Đelo Hadžiselimović“ ista se vrlo brzo pretvorila u pravu senzaciju za koju se iz godine u godinu traži karta više. Kako i ne bi, kada se projekcije održavaju na apsolutno najatraktivnijoj lokaciji kompletnog festivala – onoj na Magenta 1 Vukovar Waterbusu. Osim filmova, posjetitelji za cijenu ulaznice dobiju kokice, piće te uživaju u panoramskoj vožnji Dunavom za vrijeme trajanja projekcije. Više od toga zaista se teško može poželjeti.

Ove godine organizatori festivala i neumorni Đelo Hadžiselimović potrudili su se da navedenu kategoriju popune pravim filmskim poslasticama. U četiri dana trajanja festivala publiku očekuju četiri vrhunska filmska ostvarenja dokumentarne produkcije od kojih je apsolutno najveći „Maradona“ redatelja Asifa Kapadije. Redatelj hvaljenih i nagrađivanih dokumentaraca „Senna“ i „Amy“ snimio je novi uradak koji će oduševiti publiku diljem svijeta o jednom od najvećih, najboljih, ali i najkontroverznijih nogometaša svih vremena.

Osim sporta, gledatelji će moći pogledati i dokumentarac iz svijeta mode – „Jean Paul Gaultier: Freak and Chic“ redatelja Yanna L'Henoreta koji se do sada bavio dokumentarcima iz svijeta politike i sporta. Jean Paul Gaultier jedan je od najpoznatijih modnih dizajnera, a u ovom dokumentarcu pratimo šestomjesečne pripreme koje su bile potrebne za postavljanje njegove revije „Freak and Chic“ u Parizu. Kombinirajući modu s filmom, plesom, kazalištem i spektaklom bez granica, revija koju je Gaultier postavio predstavlja 40-godišnju retrospektivu karijere ovog slavnog dizajnera.

Iz svijeta glazbe očekuju nas čak dva dokumentarca. Jedan je o slavnoj opernoj pjevačici „Maria by Callas“ redatelja Toma Volfa. Ovo je ujedno i prvi film koji u cijelosti priča životnu priču legendarne grčko-američke operne pjevačice i to njezinim vlastitim riječima. Ispričan kroz njezine nastupe, televizijske intervjue, kućne filmove, obiteljske fotografije, privatna pisma i nikad objavljene memoare, ovaj film otkriva esenciju ove nevjerojatne žene koja se iz skromnih početaka u New Yorku uzdignula do statusa glamurozne međunarodne zvijezde.

A kada su zvijezde opere u pitanju, vjerojatno najsjajnija je ona talijanska – Luciano Pavarotti. Dokumentarac u režiji dobitnika Oscara Rona Howarda („Genijalni um“) koji nam se već prije par godina predstavio fantastičnim dokumentarnim filmom „Beatles: Eight Days a Week“ također je uvršten u program ovogodišnjeg festivala, a diže zastor i pokazuje nam ikonu koja je operu približila ljudima diljem svijeta. Luciano Pavaroti svoje je cijeli živo dao glazbi, a svoj glas svijetu. Ovo pravo kinematografsko iskustvo prpuno je njegovih povijesnih izvedbi i intimnih intervjua uključujući nikad prije viđene snimke.

Sve projekcije na Magenta 1 Vukovar Waterbusu su na rasporedu od 21:30h svakog dana trajanja festivala.