BILJEŠKE O SKANDALIMA

Najbolji romani o ljubavnim prevarama

22.09.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Od klasika književnosti o fatalnim strastima do suvremenih romana o izdaji, profesorica književnosti, Guardianova kolumnistica i spisateljica Alison MacLeod donosi svoj izbor najboljih romana koji tematiziraju prevaru

'U fikciji, kao i u životu, privučena sam pitanjima koga i kako volimo, od kojih gubitaka strepimo i što bismo riskirali, na apsurdan ili odvažan način, kako bismo se osjećali živima.

Za većinu, uzbuđenje čitanja romana o nevjeri ne svodi se na seks već na intimnost, tanku liniju povezanosti između tijela i tajnih života sudionika. Intimnost podijeljena s drugo osobom, često je prva prava izdaja partnerske zajednice.

Likovi u romanima krivo procjenjuju dubinu 'pada'. Neki žure i bacaju se u kaos života. Tijekom iskoraka, postaju metaforički i fizički ogoljeni. U tim romanima svjedočimo biti ljudskosti: čežnjama, sreći, patnji i transformaciji svijeta koji nas okružuje', objašnjava Alison MacLeod te donosi svoj popis najbolje beletristike u tom području.

Madame Bovary, Gustav Flaubert
Godine 1857., nakon objave romana, Gustave Flaubert optužen je zbog povrede morala i religijskih uvjerenja. Roman je automatski postao bestseler. S odmakom, lako je izgubiti iz vida koliko je radikalnih stavova u doba objavljivanja predstavljao kontroverzni sadržaj 'Madame Bovary', i to ne samo u smislu tada inovativnog realističnog proznog stila, već i u odbijanju romantiziranja i dodvoravanja publici sretnim krajem. Flaubert je priznao da je plakao većinu vremena dok je pisao, toliko je suosjećao s Emmom u njezinim zadnjim danima da se osjećao, napomenuo je u bilješkama, 'fizički loše'.

Ana Karenjina, Lav Nikolajevič Tolstoj
Tolstoj je 1872. vidio slomljeno, beživotno tijelo žene koju je napustio njezin oženjeni ljubavnik, veleposjednik koji je bio prijatelj piščeve obitelji. Žena se bacila pod vlak u naletu očaja. Tolstoj je, potaknutim tim nesretnim slučajem, inicijalno planirao napisati priču o ženi koja si je uništila život preljubničkom aferom, ali na kraju je njegova glavna junakinja Ana ispala živopisna, snažna i pozitivna.

Dama s psićem, Anton Pavlovič Čehov
Kratke priče s obzirom na formu i intenzitet, logičan su odabir za tematizaciju priča o nedopuštenim ljubavima i prevarama. U aristokratskom ljetovalištu Jalti Dimitrij upoznaje Anu Sergejevnu, koju na odmoru prati tek njezin psić. Ana, iako udana za provincijskog dužnosnika, započinje ljubavnu vezu s Dimitrijem. Nakon završetka odmora Dimitrij se vraća u Moskvu gdje shvaća da je zaljubljen u Anu te se počinju tajno viđati u Moskvi. Čehov je stekao titulu 'visokog svećenika nemoralne i vjerolomne umjetnosti', jer je odbijao 'strogo' presuđivati svojim likovima.

Ljubavnik lady Chatterley, David Herbert Lawrence
Frieda Lawrence navodno se povjerila prijateljicama da joj je muž impotentan, što je je bio popratni simptom tuberkuloze, koju je prebolio 1926. Osim toga, piščeva supruga imala je brojne ljubavnike. Ako su navedeni turbulentni detalji njihova braka točni, nije teško zamisliti osobni slom, osjećaj tuge i gubitka koji je autor transformirao u osobnu priču o barunici Constance Chatterley. Njezin muž Clifford veteran je Prvog svjetskog rata, bogalj, paraliziran i impotentan te se ona upušta u vezu s lugarom Oliverom Mellorsom. Roman je objavljen o autorovu trošku 1928. u Firenci, šokirao je tadašnje čitatelje eksplicitnim seksualnim opisima i jezikom, a u Engleskoj nije objavljen sve do 1960. godine.

Kraj ljubavne priče, Graham Greene

Glavna junakinja romana Sarah Miles, oblikovana po uzoru na Catherine Walston, ljubavnicu Grahama Greena, udana je za dobroćudnog, ali dosadnog državnog službenika Henryja Milesa. Iako se u Henryju skrivaju vrline koje njegova supruga ni ne sluti, naglasak priče je na Sarahinom ljubavniku. Sredovječni pisac Maurice Bendrix narator je priče koji i godinama kasnije, progonjen sjećanjima na njihov ljubavni odnos, nastoji odgonetnuti razlog zašto je Sarah odlučila okončati vezu.

Asylum, Patrick McGrath
Stella Raphael u braku je s Maxom, forenzičkim psihijatrom koji je preuzeo posao u zatvorskoj bolnici za mentalno oboljele, gdje njegova supruga upoznaje Edwarda Starka, talentiranog kipara koji je u bolnici zbog ubojstva supruge. 'Asylum' je studija o erotskoj opsesiji, a McGrath je prilagodio gotički stil i inkorporirao ga u suvremenu fikciju. Priča je napeta i nemilosrdna.

Intima, Hanif Kureishi
'Intima' je autobiografska priča o autorovoj aferi s mnogo mlađom ženom, zbog koje je ostavio suprugu i djecu. U romanu Jay, sredovječni nagrađivani scenarist, pripadnik baby-boomaške generacije djece cvijeća, a danas obiteljski čovjek i mondeni londonac, odlučuje napustiti svoju partnericu i njihovo dvoje djece. Kureishi bespoštedno ogoljuje obiteljsku intimu, secirajući kompleksnosti međuljudskih odnosa i pokušaja da se život proživi u skladnoj zajednici s jednom osobom.

Bilješke o jednom skandalu, Zoe Heller
Roman tematizira seksualnu vezu 42-godišnje profesorice i 15-godišnjeg učenika. Ulogu pripovjedača autorica je dodijelila Barbari, 60-godišnjoj profesorici povijesti, kolegici s posla i bliskoj prijateljici Shebe, 42-godišnje profesorica grnčarstva koja je nekoliko mjeseci bila u seksualnoj vezi sa svojim 15-godišnjim učenikom Stevenom. Nakon što je skandal razotkriven, Sheba, odvojena od supruga i dvoje djece živi s Barbarom očekujući suđenje.