ŠTO ČITATI

Najbolja publicistika po izboru Financial Timesa

06.12.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Donosimo preporuke za čitanje, najbolju stranu publicistiku po izboru kritičara časopisa Financial Timesa

'White Girls', Hilton Als
Prvo veliko djelo cijenjenog njujorškog kritičara nakon 'The Woman' iz 1996., ova zbirka eseja analizira slavne kulturne ličnosti među kojima su Truman Capote, Flannery O’Connor, Michael Jackson, Richard Pryor i Louise Brooks, a svatko od njih predstavlja jednu stranu kompleksnog socijalnog konstrukta koji Als naziva 'bijelim djevojkama'.

'The Kraus Project', Jonathan Franzen
Autor romana 'Sloboda', preveo je eseje austrijskog novinara Karla Krausa uz pomoć Daniela Kehlmanna i Paula Reittera. Prava priča skriva se u fusnotama, u kojima Franzen lamentira o stanju modernih medija i ispovijeda svoje grijehe za vrijeme školovanja u Berlinu.


Jonathan Franzen

'Bough Down', Karen Green
'Teško je pamtiti nježnosti na nježan način', napisala je Green u svom debitantskom djelu, svojevrsnom oproštaju od supruga, pisca Davida Fostera Wallacea koji je počinio samoubojstvo 2008. 'Poezija u prozi, ilustrirana autoričinim kolažima, ima veliku lirsku snagu, briljantnu duhovitost i razarajuće divan učinak na publiku', napisala je kritičarka Emily Stokes

'No Regrets', n+1 Foundation
Koje su knjige najviše utjecale na vas? Što ste pročitali prerano u životu? A prekasno? Ova knjiga donosi konverzacije između 12 mladih ženskih spisateljica i umjetnica te se pretvara u odličnu listu preporuka koja uključuje i rasprave Judith Bauer, Joan Didion, Chris Kraus i Grace Paley

'A Prayer Journal', Flannery O’Connor

Otkriven nedavno među njezinim bilješkama u Georgiji, tekst s molitvama nastao je između 1946. i 1947., dok je autorica studirala na sveučilištu u Iowi te nudi vrlo osviješten i humanistički portret ambiciozne mlade spisateljice kratkih priča.

'Darling: A Spiritual Autobiography', Richard Rodriguez
Autor čija šarmantna, asocijativna proza podsjeća na pisanje Jamesa Baldwina, napisao je autobiografske eseje o svom meksičkom podrijetlu, homoseksualnosti i katoličkoj vjeri.


Richard Rodriguez

'The Mistress Contract', She&He
Godine 1981., potpisali su ugovor, da će 'On' osigurati dom i prihode svojoj ljubavnici, a 'Ona' pristati na to da bude njegovo seksualno vlasništvo. Uz takav dogovor, par bilježi intimne razgovore u kojima pokriva brojne teme, od seksualnog užitka, preko starenja da feminizma i vjernosti. 'Divan dokument koji su napisale dvije otvorene i anonimne duše.'

'Love, Nina: Despatches from Family Life', Nina Stibbe
Dvadesetogodišnja Nina Stibbe postala je dadilja 10-godišnjem Samu i devetogodišnjem Willu, sinovima Mary-Kay Wilmers, urednice književnog časopisa London Review of Books. Godine 1982., počela se dopisivati sa sestrom, a kolekcija pisama zabavan je portret londonskog književnog kruga iz vizure naivne, ali izrazito duhovite pripovjedačice.