Od 31. kolovoza do 2. rujna

Najavljeno prvo izdanje Ponta Lopud Jazz festivala

19.07.2023 u 10:03

Bionic
Reading

Posljednjih godina otok Lopud se pozicionirao kao vrlo specifično kulturno središte, a projekt Ponta Lopud kao jedinstvena platforma za razmjene kreativnih ideja filmskih profesionalaca

Nakon što su treću godinu za redom na Ponta Lopud festivalu istaknuti filmski kreativci u neposrednoj interakciji razmjenjivali mišljenja i iskustva, stekli dragocjena znanja te se inspirirali za nove filmske projekte bilo kao predavači ili sudionici, krajem ljeta ova priča dobit će i svoj glazbeni pandan.

Naime, od 31. 8. do 2. 9. na Lopudu će se održati Ponta Lopud Jazz festival, u sklopu kojeg će jazz profesionalci u inspirativnom okruženju mira i nesvakidašnje ljepote otoka Lopuda, imati priliku sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog svijeta, ali i u i live izvedbama međunarodnih izvođača uključujući višestruko nagrađivane jazz glazbenike iz SAD-a, Meksika, Japana, Australije, Hrvatske, Portorika, Venezuele itd.

Na Lopudu će se održati serija majstorskih radionica i predavanja čija je svrha omogućiti mladim stručnjacima da usavrše svoj zanat i razmjenjuju kreativne ideje s glazbenicima svjetske klase.

  • +4
Ponta Lopud Jazz festival, mentori Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

Jedan od njih zasigurno je i renomirani saksofonist, osvajač Grammyja Joe Lovano, koji na Lopud dolazi u ulozi mastera, ali, tu su i brojni drugi svjetski priznati jazz glazbenici. Predavanje će održati još jedan osvajač Grammyja, hrvatskoj publici poznat s drugog izdanja Ponta Lopud filmskog festivala, kada je uz projekciju pred publikom uživo odsvirao partituru Oscarom ovjenčanog filma BIRDMAN. Naravno, riječ je o meksičkom bubnjaru Antoniju Sánchezu. Sudionike očekuju i predavanja američko-hrvatske jazz pjevačice, skladateljice i aranžerke Thane Alexe, ujedno i umjetničke direktorice PL Jazza, iza koje su brojne nagrade, ali i Grammy nominacije.

"Godinama sam sanjala da ću moći prisustvovati jazz festivalu svjetske klase u dubrovačkoj regiji. Nakon pohađanja prve godine Ponta Lopud Film Festivala bila sam toliko impresionirana visokom razinom produkcije, organizacije i međunarodnog dosega koji su postigli Tilda Grossel Bogdanović i Miro Purivatra, da sam se Tildi obratila s idejom da organiziramo vlastiti jazz festival. Život i rad izvan Hrvatske već gotovo 20 godina omogućio mi je da pronađem inspiraciju i smjernice kod najboljih glazbenika u jazz žanru, pa mi je organiziranjem ovog festivala cilj svojim znanjem doprinijeti bogatstvu muziciranja koje postoji u našoj regiji. Što je najvažnije, budući da su umjetnici toliko patili tijekom godina pandemije, htjela sam iznimno talentiranim i motiviranim umjetnicima dostupnim učiniti iskustvo glazbene, intelektualne i duhovne dobrobiti od međusobne interakcije.” rekla nam je umjetnička direktorica PL Jazza, Thana Alexa.

Predavanja će održati i japanski pijanist BIGYUKI, australski basist Lex Sadler, portorikanski saksofonist David Sánchez i basist Ricky Rodriguez, venezuelanski pijanist Luis Perdomo, hrvatska bubnjarica Lada Obradović te francuski pijanist David Tixier.

Svaku festivalsku večer u prekrasnom ambijentu vrta hotela Grand održavat će se koncerti bendova: Antonio Sanchez and Bad Hombre, Obradović and Tixier duo i David Sanchez Group, pružajući nezaboravno iskustvo svim obožavateljima ovog glazbenog žanra koji kroz slobodu izražavanja povezuje ljude diljem svijeta. U skladu s glazbom koja predstavlja sukus umjetničke slobode, sve izvedbe su besplatne. Nakon svakog koncerta uslijedit će jam sessionotvoren za festivalske gostujuće umjetnike, sudionike i glazbenike iz Dubrovnika.

“Ima li većeg komplimenta od onog kad vam ljudi od ukusa i senzibiliteta za dobru mjeru priznaju vaš rad, trud i zalaganje? E, pa upravo taj osjećaj dijelim sada i zahvaljujem Thani Alexi, vrhunskoj, profinjenoj i uspješnoj jazz kantautorici. Thana je odabrala Lopud, odabrala je naš tim i odala priznanje kolegi Miru Purivatri i meni na pokretanju Ponta Lopud film festivala prije dvije godine. Osobno je doživjela filmski festival i prepoznala priliku za novi izazov. Kroz prethodno razdoblje puno smo razgovarale, osmišljavale i kombinirale i evo nas - najavljujemo prvi Ponta Lopud Jazz festival koji će se uz podršku brojnih Lopuđana, zaljubljenika u Lopud i u umjetnost uz njihovo puno povjerenje koje nam poklanjaju, inaugurirati koncem ljeta i napuniti lopudsku valu najljepšim notama jazza. Ponta Lopud platforma potvrđuje svoj smisao, razlog i cilj nastanka, nadograđuje se i raste kao kreativni hub gdje umjetnici vladaju i zajednički stvaraju nove projekte,” zaključuje Tilda Grossel Bogdanović, suosnivačica PL Jazza.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud Jazz festivala bit će dostupne na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.