uoči premijere

Najavljena predstava 'Raspucavanje', nogometna priča za tinejdžere

17.11.2023 u 15:02

Bionic
Reading

U prostorijama Društva hrvatskih književnika okupila se jutros glumačka četvorka kako bi predstavila svoj najnoviji projekt - predstavu 'Raspucavanje'

Trojica simpatičnih mladića (Jakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž) predvođena poznatim glumcem Vidom Balogom, koji je 'Raspucavanje' napisao i režirao, dobro su se zabavljala pred prisutnim novinarima i fotografima, a nakon što su predstavili svoje viđenje ovog umjetničkog djela, počastili su nas jednim kratkim isječkom.

Priča prati trojicu dječaka za vrijeme utakmice između Hrvatske i Brazila na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru, u jednoj školi na sjeveru Hrvatske. Međutim, oni ne mogu gledati utakmicu jer su u kazni radi tučnjave. Jedan je Rom, drugi je Slovenac, a treći je Hrvat - što je konstelacija unutar koje se otvaraju pitanja vršnjačkog i rasnog nasilja, u furioznom ritmu i uz pitak humor, obećaju uključeni akteri.

'Predstava "Raspucavanje" je napravljena kroz dugogodišnju suradnju Jakova i mene, potom i nas četiri prijatelja. Odlučili smo napraviti nešto što smatramo korisno i uputno za osobe mlađih generacija, kako bismo utjecali na njih prosvjetiteljski. Ciljana je generacija uzrast između 5. i 8. razreda osnovne škole, kao i prva dva razreda srednjih škola. Naša predstava je zasad hendikepirana tehničkim nemogućnostima, ali se nadamo da ćemo to uskoro prebroditi. Radi se o 45 minuta do sat vremena čistoga smijeha, no daje i misliti svim nama u vremenima ove postparadigmatske situacije. Govori o nasilju, odnosno protiv nasilja. Nameću se brojna pitanja, a odgovori se uglavnom ne nalaze. Nadamo se da će naš doprinos pomoći publici u tome. Tri mlada glumca su pokazala čudesnu energiju', rekao je Vid Balog.

  • +20
'Raspucavanje' Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Predstava je nastala u produkciji lutkarskog kazališta Lutonjica Toporko, koje djeluje u Samoboru dugi niz godina, i Hrvatskog nogometnog saveza. Prošle godine smo radili predstavu o lektiri ("Ah, ta lektira, ne da mi mira") koja je imala dvjestotinjak izvedbi po školama diljem Hrvatske. Na jednom gostovanju su nam rekli da moramo promijeniti termin predstave jer je u to vrijeme bila utakmica Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Na jednoj od kava, dok smo čekali da krenemo igrati predstavu, smo došli na ideju da napravimo predstavu o tome. Naravno, utakmica protiv Brazila je samo leitmotiv, nemamo što pričati o njoj. Za vrijeme njezinog trajanja tri dečka su u kazni, a otvaraju se teme vršnjačkog nasilja i rasne diskriminacije. Premijera će biti u Kulturnom centru Trešnjevka 9. prosinca, točno godinu od te utakmice, a karte su dostupne online', izjavio je Jakov Jozić.

'Ovo su predstavu prepoznale institucije poput Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Napretka - to su sve prostori u kojima ćemo igrati. Ciljanja populacija je đačka, ali su zainteresirani ljudi svih uzrasta, za svakoga ima ponešto zabave. Kad napravimo nekoliko proba pred publikom, bit će puno jasnije koja je idealna dobna skupina', dodao je Balog.

'Rad na predstavi još uvijek traje, no moram reći da uživam u njemu, posebno u suradnji s Vidom. Kroz komediju i smijeh ćemo puno lakše ispričati sve i puno lakše doprijeti do publike', podijelio je svoje dojmove Jan Novosel.

'Bio je gušt raditi s Vidom. Odlična je bila ideja napraviti sve kroz humor, pomoću kojeg pružamo katarzu. Predstava je brza pošto radimo za mlađe uzraste, uspjeli smo zbiti sve u 45 minuta, pa nema vremena za gledanje u mobitele', zaključio je ovo predstavljanje Roko Raguž.