'Sjećanja na budućnost – fiktivna arheologija mode'

Najavljena je izložba fotografa Zvonimira Ferine i modne dizajnerice Nike Vrbice

08.06.2022 u 08:49

Bionic
Reading

Dana 10. lipnja u 19 sati u Galeriji Forum, u Teslinoj 16 otvara se izložba fotografa Zvonimira Ferine i modne dizajnerice Nike Vrbice pod nazivom 'Sjećanja na budućnost – fiktivna arheologija mode'

Autori će izložiti fotografije i objekte koji predstavljaju neobične kreacije niza hrvatskih modnih dizajnera, stavljene u kontekst lažne arheologije. To znači da ih tumače iz neke daleke budućnosti u kojoj takve začudne kreacije poprimaju auru nečega nepoznatoga i tajanstvenoga. Oko njih se stvara nova mitologija, usporediva s danas izrazito nabujalim narativima o drevnim izvanzemaljcima koje je započeo Erich von Däniken knjigom Chariots of the Gods?, kod nas prevedenom kao Sjećanja na budućnost, iz 1968., gdje pronalazi dokaze za drevne kontakte izvanzemaljskih civilizacija s ljudima i za njihov utjecaj na gradnju impozantnih zdanja prošlosti, poput piramida. Današnje je vrijeme ispunjeno brojnim informacijama i dezinformacijama, a ovo dvoje umjetnika ironiziraju tu prezasićenost i nesigurnost u istinu koristeći se lažnom arheologijom kao metodom imaginativne naracije i kreacije umjetničkih djela, poput Damiena Hirsta na čuvenoj izložbi u Zbirci Pinault u Veneciji 2017.

Na fotografijama Zvonimira Ferine moći će se vidjeti modne kombinacije koje je sastavila Nika Vrbica od kreacija Ines Bašić, Nere Gržin, Jelene Geštakovski, Paule Sabrine Bojanich, Ivane Stećuk, Nikoline Krističević, Vicka Racetina, Saše Obradovića i nje same.

Nika Vrbica u predgovoru izložbi postavlja pitanja: "Kakve će reakcije izazvati elementi suvremene mode kada se budu iskapali u nekim ruševinama novog i nepoznatog svijeta? Hoće li se koncept njihova stvaranja očuvati zajedno s njima, ili će biti prepušten učenom tumačenju budućih povjesničara i arheologa? Intrigantno kompleksni predmeti djelomično praktične uporabe potencijalno će poprimiti uloge koje danas pridajemo artefaktima drevnih civilizacija. Podijeljene na obredne, sakralne ili svakodnevne, funkcije koje će se nekima pridati možda budu približno adekvatne njihovom stvarnom značaju, dok će se neke zasigurno trajno izmijeniti."

Zvonimir Ferina modni je fotograf iz Zagreba. Bavio se i restauracijom i konzervacijom fotografske građe, a također je i urednik fotografije u magazinu Ljepota i zdravlje. Izlagao je na mnoštvu skupnih izložbi, te na dvije samostalne. U svom umjetničkom radu bavi se visoko estetiziranim fotografijama koje obično povezuje sa specifičnom ikonografijom ili narativom.

Nika Vrbica rođena je 1996. u Dubrovniku. Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu diplomirala je 2021. Izlagala je na brojnim izložbama, a njezine su se modne kreacije pojavljivale u editorijalima vodećih hrvatskih modnih časopisa. U svome radu eksperimentira izražavanjem kroz različite medije u potrazi za spajanjem mode i likovnosti.

Izložba se može pogledati do 25. lipnja.