4. travnja

Kurziv organizira online razgovor 'Reparative Explorations: The Pursuit of Joy'

29.03.2023 u 11:37

Bionic
Reading

'Reparative Explorations: The Pursuit of Joy' prvi je u nizu online razgovora posvećenih potrazi za odgovorima koje kultura može ponuditi za oporavak uslijed trenutne političke i ekološke krize. Događanje se održava u utorak, 4. travnja u 18 sati na Zoomu na engleskom jeziku

Razgovor 'The Pursuit of Joy' istražit će mogućnosti užitka i radosti kao okidača u istraživačkim procesima. Konkretnije, promislit ćemo potencijale uživanja i razigranosti kao odgovora na političku depresiju i ekološku bol (ecological grief); vrste reakcija koje proizlaze iz osjećaja bespomoćnosti i beznadnosti uzrokovanih društveno-političkim okolnostima, kao sviješću o trenutnim i budućim ekološkim gubicima.

U razgovoru sudjeluju istraživačice Una Bauer (Hrvatska), Klara Otorepec (Slovenija) i Ola Knychalska (Poljska), koje će skrenuti pažnju na različite umjetničke, kulturne i društvene prakse koje, polazeći od važnosti užitka i radosti, djeluju reparativno, u smjeru oporavka od nesigurnosti i trenja koje nas okružuju. Program će moderirati urednica, istraživačica i kulturna radnica Hana Sirovica (Hrvatska).

Ideja reparativnosti, od koje program polazi, slijedi koncept "reparativne kritike" teoretičarke Eve Kosofsky Sedgwick, koji se u humanistici koristi kako bi se opisali oblici mišljenja i tipovi reakcije koji ne slijede unaprijed zadane pristupe ni već postojeće okvire. Nasuprot paranoičnim pristupima, reparativni pristupi svom objektu pristupaju bez upisivanja i predumišljaja, ne analiziraju ga s distance već misle uz njega ili s njime, omogućujući da iz odnosa bliskosti i pažnje proiziđu neočekivani ishodi.

Razgovori Reparative Explorations obilježavaju početak zajedničkog programa i eksperimentalnog istraživačkog procesa koji vode Kurziv/Kulturpunkt (Zagreb), Maska (Ljubljana) i Krytyka Polityczna (Varšava). Kroz projekt će se razvijati "reparativne metode" – kreativni oblici istraživanja koji će kroz kombinaciju teorijskih/znanstvenih i umjetničkih/kulturnih alata, ispitivati i nadograđivati potencijal kulture za društveni oporavak.

Ola Knychalska ima bogato iskustvo u vođenju projekata, kustoskom radu i istraživanju u područjima javnih kulturnih institucija i nezavisnih kulturnih organizacija. Kroz djelovanje u različitim umjetničkim i aktivističkim inicijativama u Varšavi (uključujući Pomada Queer Festival i fondaciju Kem), Ola se fokusira na kolektivno organiziranje i osnaživanje queerfeminističkih i antifašističkih diskursa. Ima ekstenzivno znanje i iskustvo u queerfeminističkoj umjetnosti te kulturnim i obrazovnim programima orijentiranima na klimatsku problematiku. Posljednjih godina istražuje potencijale grassroots edukacije, između ostaloga kroz pokretanje platforme posvećene radikalnoj pedagogiji i samoorganizaciji Kem School.

Una Bauer je teatrologinja i kritičarka iz Zagreba. Doktorirala je na londonskom Sveučilištu Queen Mary. Profesorica je na Odsjeku za dramaturgiju pri Akademiji dramske umjetnosti. Prvu knjigu koja se bavi kazalištem i svime ostalime, uključujući čajnike i bicikle, Priđite bliže: o kazalištu i drugim radostima, izdala je 2015. Njezina druga knjiga BADco.: Vježbanje nemogućeg, koju čine intervjui s izvedbenim kolektivom BADco., objavljena je 2021. u fokusu njezinih novijih istraživanja su afekti i emocije, tuga, žalovanje i smrt u kontekstu izvedbenih umjetnosti.

Klara Otorepec je radijska novinarka, publicistkinja i voditeljica komunikacija. Obrazovala se kao socijalna pedagoginja. Bila je aktivna u različitim grupama koje se bave globalno aktualnim pitanjima kao što su prekarizacija, globalizacija, ekonomska održivost, ženska prava, migracije itd. Članica je uredništava dviju emisija na Radiju Študent. Jedna od emisija, Kafe sa šlagom, bavi se jugoslavenskom popularnom kulturom, dok druga emisija Sektor Ž godine 2020. nagrađena WoW (Women on Women) priznanjem za izvrsnost za novinarstvo i doprinos ljudskim pravima. Radila je i u neprofitnom studiju za poboljšanje pitanja javnih urbanih prostora te građanske participacije prostoRož. Do 2021., u suradnji s filozofkinjom i publicistkinjom Katjom Čičigoj vodila je seminar posvećen klasičniom feminističkim djelima te organizirala predavanja o suvremenom patrijarhatu i feminizmu. O ženskim pravima i urbanizmu pisala je za medije kao što su Dialogi, Razpotja i spol.si.

Serija razgovora dijelom je projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego/Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana.

Prvi razgovor organiziran je u okviru projekta "Svijet oko nas – očuvanje prostora kritike" sufinaciranog sredstvima Zaklade Kultura nova.