VIDEOINSTALACIJA

Nagradu Turner osvojila umjetnica Elizabeth Price

04.12.2012 u 18:31

Bionic
Reading

Videoinstalacija dobitnice ovogodišnje nagrade Turner bavi se stravičnim požarom 1979. godine u Manchesteru, a istaknula se kao 'bolno, kompleksno i iskreno djelo'

Ova je godina, čini se, bila vrlo dobra za nagradu Turner jer među konkurentima nije bilo jasnih pobjednika, kao ni jasnih gubitnika, piše britanski Guardian.

No, umjetnica Elizabeth Price zaslužila je pobjedu sa 20-minutnom videoinstalacijom u kojoj je dobila ritmičnost s glazbenom podlogom američke pop grupe iz 60-ih The Shangri-Las, premda se radi o bolnom i elegičnom videu koji se bavi katastrofičnim požarom u robnoj kući Woolworths 1979. godine u Manchesteru kad je poginulo deset osoba.

Tema i izvedba, kao i atmosfera, izdvojile su njezin rad od ostalih. Izmjenjuju se tišina i nagle glazbene upadice, zastrašujuća igra riječi i slika, promjene tempa koje gledatelja vraćaju u prošlost. Njezino korištenje stvarnih snimki požara ni u jednom trenutku ne djeluju voajeristički ni pretenciozno, opisala je novinarka Guardiana rad dobitnice Turnera.

Price je za svoju instalaciju osvojila 25.000 funti nagrade na svečanosti u galeriji Tate Britain u Londonu koju je vodio glumac Jude Law.

Prestižna nagrada Turner dodjeljuje se britanskom umjetniku mlađem od 50 godina koji je imao najbolju izložbu u tekućoj godini. Među nominiranima ove su se godine našli i performer Spartacus Chetwynd, također umjetnik koji radi s videom Luke Fowler i Paul Noble, vizualni umjetnik.