TRI DANA KNJIŽEVNOSTI

Na Visu održan Festival MareMare 2010.

03.05.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Pod pokroviteljstvom grada Komiže, od četvrtka, 29. travnja, do nedjelje, 2. svibnja, u organizaciji udruge Multimedijalni mobilni centar OTOK na otoku Visu održan je 4. festival književnosti MareMare 2010.

Ovo je bilo četvrto izdanje festivala koji je nastao kao produženje događanja koja su se posljednjih petnaestak godina održavala u Centru za preživljavanje na otocima u Maloj Travni. Kao i na početku, cilj je ostao isti – mještanima ponuditi javna čitanja hrvatskih pisaca, organizirati radionice i na taj način otočanima posredovati kulturne sadržaje koji uglavnom pripadaju većim gradskim sredinama na kontinentu.

Posjetitelji u Domu kulture

U petak navečer održano je čitanje u Domu kulture grada Visa, no vrhunac ovogodišnjeg festivala dogodio se u subotu, 1. svibnja, u podne kada su književnici svojim nastupom začinili proslavu u starom, nažalost danas zapuštenom nekadašnjem domu kulture u Marinim Zemljama, a kojoj je nazočio veliki broj mještana s cijelog otoka koji su srdačno prihvatili svoje goste-pisce i njihov jednosatni program. Nakon čitanja u Marinim Zemljama, pisci su svoje druženje nastavili u prelijepoj uvali Mala Travna, gdje ih domaćin Senko Karuza već godinama ugošćuje.

Festival MareMare obilježen je književnim razgovorima i čitanjima, likovnim radionicama te otočanima donio program kojem ne svjedoče često, u opuštajućoj atmosferi.

Uz Senka Karuzu i Roberta Mlinarca, ove su godine na festivalu sudjelovali i Miroslav Mićanović, Branko Čegec, Vanda Mikšić, Renato Baretić, Zoran Ferić, Tanja Mravak, Damir Miloš, Željko Barišić, Ivana Žužul, Branka Dimitrijević, Tvrtko Vuković, Alem Korkut i drugi.

Multimedijalni mobilni centar OTOK osnovali su književnici Senko Karuza i Robert Mlinarec te Melita Mardešić, ravnateljica OŠ Komiža, a MareMare je prvi festival takve vrste koji je pokrenut s jednog otoka, s ciljem promidžbe kulturnog turizma na otoku i povezivanja svih ljudi koji imaju veze s morem i otokom.