OD 17. do 19. prosinca

Na prvom festivalu hrvatskih filmova u Japanu prikazat će se četiri dugometražna filma naših autora

15.12.2021 u 10:34

Bionic
Reading

Japanska publika upoznat će se s filmovima 'Ribanje i ribarsko prigovaranje', 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa', 'Po tamburi' i 'Lada Kamenski'

Prvi festival hrvatskih filmova u Japanu, koji će se održati od 17. do 19. prosinca, predstavit će u Muzeju fotografije u Tokiju četiri dugometražna filma, najavio je Hrvatski audiovizualni centar.

Prikazat će se ekranizacija renesansnog spjeva 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' Petra Hektorovića u režiji Milana Trenca, dugometražni animirano-eksperimentalni film 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' Dalibora Barića, komedija Stanislava Tomića 'Po tamburi' i 'Lada Kamenski' Sare Hribar i Marka Šantića.

Izvor: Društvene mreže

Dražen Hrastić, hrvatski veleposlanik u Japanu, rekao je da ih veseli što će brojni ljubitelji filma u Japanu moći uživati u hrvatskim naslovima koji će se prikazati u sklopu festivala u organizaciji Japansko-hrvatskog društva.

'Hrvatska se nalazi na razmeđi različitih kultura i religija te ima bogatu i izazovnu povijest, a i svjetski je poznato turističko odredište sa svojim prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom i vrsnim sportašima. Iz svega toga inspiraciju crpe i hrvatski filmaši', ustvrdio je.

'Stoga mi na kraju ove izazovne 2021. ne preostaje ništa drugo nego pozvati sve da se pridruže ovom festivalu i uživaju u nekim od najboljih hrvatskih kinematografskih ostvarenja', izjavio je Hrastić.

Edouard Katayama Tripković iz Japansko-hrvatskog društva kaže kako je cilj Japansko-hrvatskog društva izgraditi dublju vezu između Hrvatske i Japana kroz kulturu, umjetnost, sport, tehnologiju i trgovinu.

'Ovom prilikom fokus je na jačanju naše kulturne veze i to kroz četiri sjajna hrvatska filma. Budući da svaki od njih odražava pozadinu određenog vremena i različite kulturne elemente, nadam se da će japanska javnost ovim putem saznati više o Hrvatskoj i zainteresirati se za nju kroz filmske naslove snimljene u Hrvatskoj', napomenuo je.

Po njegovim riječima, inspiracija za organizaciju festivala bila je vjera da će međusobno razumijevanje rezultirati bilateralnom razmjenom obiju zemalja i doprinijeti daljnjem razvoju naših odnosa.

  • +6
Premijera filma 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL