26. svibnja - 1. lipnja

Na Hvaru se održava Međunarodni festival radiodrame Prix Marulić

24.05.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame, Prix Marulić, 26. po redu, održat će se od 26. svibnja do 1. lipnja u gradu Hvaru, priopćila je Hrvatska radiotelevizija

Tijekom ovogodišnjeg festivala, predstavit će se 34 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 22 države koje su predselekcijske komisije odabrale između osamdesetak pristiglih radova.

Hrvatski radio predstavljat će tri djela. U kategoriji dokumentarne radiodrame to je "Egipatski blues zadarskih mačaka" autora Petra Vujačića i urednika Nikice Klobučara; u kategoriji drame "Orlando, monolog, mrlja" autora Gorana Ferčeca, redatelja Darija Harjačeka i urednice Katje Šimunić, te u kategoriji kratkih formi "Ples mrtvaca - Beramski sveti strip" autorica Marije Pečnik Kvesić i Jasne Mesarić te urednice Adriane Kramarić.

Na festivalu će se i ove godine okupiti šezdesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta i svi će oni predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini i/ili suvremenoj interpretaciji starih tekstova.

"Ovo će biti prvi festival na kojemu će se program u potpunosti pratiti u elektronskom obliku – na tabletima! Tako ćemo izbjeći veliku količinu tiskanih, papirnatih materijala, ali i olakšati organizaciju i snalaženju in situ", kazala je umjetnička ravnateljica festivala Adriana Kramarić i dodala da je došlo vrijeme da i "stari tekstovi zakorače u digitalno doba".

Međunarodni ocjenjivački sud od jedanaest članova na kraju će proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji, te kategoriji kratke forme. Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkog suda biti Soila Valkama iz finske nacionalne javne radiodifuzne tvrtke YLE i Jean Claude Kuner iz Njemačka, oboje višestruko nagrađivani autori i urednici na brojnim međunarodnim festivalima i česti gosti Prix Marulića.

Osobitost su festivala i festivalske rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava sudjeluju svi sudionici festivala. Kao i proteklih godina svi zainteresirani moći će ih izravno pratiti u live-streamingu na Facebook stranici Prix Marulić – International Radio Festivalsvakoga dana odvijanja festivala od 19 sati.

Sve emisije u ovogodišnjoj konkurenciji moći će se poslušati u razdoblju od 26. svibnja do 26. lipnja na festivalskoj web stranici.

Tonsku ekipu Hrvatskoga radija odgovornu za emitiranje festivala vodi tehnički direktor festivala Hrvoje Hanzec, vizualni identitet ovogodišnjeg festivala izradila je Tanja Momčilović iz Odjela Dizajn HRT-a, a tradicionalne drvene nagrade u obliku svjetionika unikatno-umjetnički su doradili studenti i profesori Zavoda za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dramski program Hrvatskog radija osvojio je brojne svjetske nagrade. Samo posljednjih godina kratka radio-drama "Potres", iz ciklusa Male forme Hrvatskog radija, osvojila je u ožujku 2021. nagradu BBC-a za najbolju europsku dramu, a dokumentarna drama "Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti" autora Đina Đivanovića osvojila je u listopadu iste godine drugu nagradu Srebrni mikrofon na Festivalu u New Yorku, koji se u radiofonijskim krugovima smatra najvažnijim događajem te vrste u svijetu.

Također, na festivalu Prix Italia 2008 radiodrama "Istinite pripovijesti" Jasne Mesarić nagrađena je u kategoriji adaptiranih radiodrama, a radijski dokumentarac "Leon i Kata" Nikice Klobučara u kategoriji sveukupne kvalitete za radijske dokumentarce.

Bivša urednica Dramskoga programa teatrologinja Željka Turčinović kazala je u Vijencu da je radio samozatajan, ali ujedno ima pionirsku ulogu u dramskoj produkciji. U Dramskom programu svoju umjetnost izbrusile su Tena Štivičić, Ivan Vidić, Lada Kaštelan i drugi.

"To je mjesto gdje radio prestaje biti medijem i postaje umjetnost!", kazala je.