u amsterdamu

Muzej Anne Frank obnovljen za novi naraštaj

22.11.2018 u 19:49

Bionic
Reading

Muzej Anne Frank, židovske djevojčice koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata s obitelji deportirana u koncentracijski logor, obnovljen je i prilagođen za "novi naraštaj" koji u velikom broju posjećuje kuću u kojoj se skrivala od nacista.

Nakon dvogodišnjih radova na obnovi, amsterdamski muzej je otkrio svoj novi izgled koji bi trebao odgovoriti na pitanja mlade publike, čije znanje o ratu 1939. - 45. slabi s protokom vremena.

Nizozemski kralj Willem-Alexander je bio počasni gost kada je predstavljen novi izgled muzeja sagrađenog oko kuće uz kanal u kojoj je obitelj Frank živjela od 1942. do 1944.

"Svake godine 1,2 milijuna ljudi posjećuje Kuću Anne Frank a polovina njih je mlađa od 30 godina. Dakle, imamo jako mladu publiku", rekao je za AFP glavni ravnatelj muzeja Ronald Leopold.

"Zanimanje za rat i priču o Anni Frank zapravo raste a ne smanjuju se, premda je znanje o toj temi sve slabije. Priči o Anni moramo dati širi kontekst", dodao je. U toj kući je Anne živjela s ocem Ottom, majkom Edith, sestrom Margot i s još četiri osobe.

Anne Frank, koju je Gestapo na kraju uhitio, umrla je od tifusa početkom 1945. u petnaestoj godini, nepunu godinu dana nakon uhićenja i pred sami kraj rata, u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen, nekoliko dana nakon sestre kojoj je bilo 19 godina. Njihov otac Otto jedini je živ izašao iz skrovišta u kojemu se obitelj skrivala, a majka je umrla u Auschwitzu.

Muzej je tijekom obnove bio otvoren za javnost, što je bio "golem izazov", rekla je njegova upravna ravnateljica Garance Reus-Deelder.

"Doista želimo potaknuti novi naraštaj da posjeti Kuću Anne Frank", istaknula je Reus-Deelder u predvorju muzeja koji ima novi ulaz "kako posjetitelji više ne bi čekali u redu".