ULJE NA PLATNU

Monetovi lopoči prodani za 43 milijuna dolara

08.11.2012 u 16:16

Bionic
Reading

Jedna od poznatih slika lopoča impresionista Claudea Moneta prodana je u srijedu na aukciji u New Yorku za 43,7 milijuna dolara

Monetovo ulje na platnu 'Nympheas', naslikano 1905. godine, postiglo je cijenu u skladu s procijenjenom vrijednošću od 30 do 50 milijuna dolara. Na aukciji impresionista i suvremene umjetnosti kuće Christie's prodana je i slika Vasilija Kandinskog za 23 milijuna dolara, što je rekordna cijena postignuta za rad tog umjetnika. 'Studie fur Improvisation 8' Kandinskog procijenjena je na 20 do 30 milijuna dolara, a prodala ju je švicarska zaklada Volkart.

Na prodaju u prvom od dva tjedna velikih aukcija u New Yorku ponuđena su i djela Picassa i Miroa. Oko 30 posto od 68 slika, međutim, nije našlo kupca, izvijestila je agencija Reuters.

Picassovo 'Poprsje žene' prodano je za 13 milijuna dolara, a 'Peinture (Femme, journal, chine)' španjolskog slikara Joana Miroa prodano je za 13,7 milijuna dolara.

Među radovima koji se nisu uspjeli prodati bila je i Picassova skulptura 'Coq', procijenjena na 10 do 15 milijuna dolara, i radovi Chagalla i Degasa

Neki su stručnjaci upozorili da se neusklađenost vrijednosti umjetnina sa širim gospodarskim stanjem ne smije nastaviti jer iako najtraženija djela dobivaju na vrijednosti, drugi sektori tržišta umjetnina ne prolaze kroz dobro razdoblje.