premijera u new yorku

Miss Piggy zvijezda nove drame Elfriede Jelinek o Donaldu Trumpu

28.03.2017 u 12:50

Bionic
Reading

'On the Royal Road: The Burgher King' naziv je nove drame 70-godišnje austrijske književnice i nobelovke u čijem je fokusu apsurdnost politike američkog predsjednika Donalda Trumpa. Premijerno čitanje teksta bilo je 27. ožujka u malom njujorškom teatru na Manhattanu, a premijera u Njemačkoj planira se najesen u Hamburgu

Slijepa Miss Piggy s krvavim suzama i pomalo šizofreničnim govorom o glavnoj figuri američke politike Donaldu Trumpu sinoć je zaključila čitanje nove drame Elfriede Jelinek u malom njujorškom sveučilišnom teatru Segal u kojem se okupilo tek sedamdesetak ljudi. Drama 'On the Royal Road: The Burgher King' osmišljena je kao monolog koji je čitala srpska glumica s njujorškom adresom Masha Dakić, a redatelj je Stefan Džeparoski.

'Drama je provokativan pogled iz Europe na riječ i djelo Donalda Trumpa. Ona je pokušaj razumijevanja Trumpova djelovanja u današnjem društvu, pokušaj razumijevanja društva koje ga je dovelo na vlast, i to uz povratak u prošlost i prisjećanje na nekadašnje vjerske i političke vođe, pa i filozofe poput Martina Heideggera kojeg je zaludila Hitlerova politika', izjavila je Gitta Honegger, koja je zaslužna za prijevod drame na engleski.

'Trump je uništio prošlost i oteo budućnost kako bi sve sveo na sadašnjost u kojoj pak najviše voli tvitati', poručila je Jelinek u svojoj drami u kojoj ne preza i od usporedbe Trumpa s Hitlerom, odnosno njegov dolazak na vlast uspoređuje s usponom nacista. 

'Ni intelektualci onda ni danas nisu mogli zamisliti da netko s takvim mozgom, ponašanjem i prazninom može doći na vlast. Pitanje je kako se itko danas može zakačiti na Trumpovu glupost', dodala je Honegger.

'Kad sam prvi put pročitala dramu, imala sam osjećaj kao da čitam neko apstraktno likovno djelo', rekla je Masha Dakić, a redatelj smatra da drama ima ubojit ritam.

'Riječi se nižu poput udaraca, ne ostavljaju vremena za razmišljanje. Ono što sam oduvijek smatrao da je moja dužnost kao nekog tko se bavi umjetnošću jest pokazati prstom tamo gdje najviše boli, pritisnuti ranu koja krvari i čekati da se krvarenje zaustavi. Ovom dramom radimo upravo to, bit će bolno, ali cilj je katarza', izjavio je redatelj nakon premijere. Elfriede Jelinek, koja već 17 godina izbjegava javne nastupe i izlaske iz svog bečkog stana, izvođenje svog teksta na njujorškoj pozornici gledala je uživo preko livestreama. Na pitanje iz publike koliko Miss Piggy u predstavi simbolizira Trumpa i njegovu apsurdnu pojavu, onog tko voli ismijavati druge, ali ne i biti ismijan, Honegger je odgovorila kako je percepcija na mjestu.