U KAZALIŠTU MALA SCENA

Mini teatar Ivice Buljana i Roberta Waltla iz Ljubljane u Zagrebu gostuje s četiri hit predstave

16.10.2019 u 09:58

Bionic
Reading

Na poziv Kazališta Planet Art, Mini Teatar, nezavisno kazalište koje su u Ljubljani osnovali Ivica Buljan i Robert Waltl, izvest će svoje četiri hit predstave između 26. listopada i 3. studenoga u Kazalištu Mala scena.

Gostovanje Mini Teatra u Zagrebu počinje 26. listopada s predstavom 'Židovski pas' u režiji Yonatana Esterkina, autobiografijom psa Kira, koji je odgajan u njemačko-židovskoj obitelji Gottlieb sredinom 1930-ih.

Kir je poseban pas, osjetljiv na ljudske emocije i razumije ljudski govor. Svjedok je uspona nacizma i holokausta. Gottliebi su bili prisiljeni napustiti dom, a nesretan splet događaja razdvaja ih od Kira. Njega put vodi od sreće, života lutalice, preko divlje pseće horde, sve do nacističkog psa čuvara u koncentracijskom logoru Treblinka. Mijenjaju mu ime mnogo puta, mora se snaći u sve opasnijim situacijama. Spašava ga nagon za opstankom, i cijelo vrijeme čezne za ponovnim spajanjem s obitelji Gottlieb. Ova potresna, ali i duhovita predstava je dosad prikazana na brojnim gostovanjima u svijetu, a glumi Miha Rodman.

Predstava za djecu 'Palčić Mrkvica' Roberta Waltla na rasporedu je 27. listopada u 11 sati. Radi se o djelu Svetlane Makarovič, omiljene slovenske autorice za najmlađe, poznate po ciklusu tekstova o lukavoj mišici Sapramiški. U ovoj priči pratimo dogodovštine njezinog najboljeg prijatelja Mrkvinog palčića koji nakon se nakon njihove svađe sam zaputi u bijeli svijet. Na tom putu vrebaju brojni izazovi, susreće suncokrete, zmiju, kukavicu, i mora dokazati kako se sam može nositi s iskušenjima. Kad ih savlada, sretan se vraća prijateljici koja mu je zapravo strašno nedostajala. Lutke i scenu je uradio čuveni češki umjetnik Robert Smolik, a u razigranoj Waltlovoj režiji, animira ih poznati glumac i reper Jose.

'Da kraj bude lijep', predstava prema tekstu Mohameda El Khatiba, velikog otkrića francuskog kazališta, prikazuje se 2. studenoga u režiji Ivice Buljana, a glumi Robert Waltl.

Pisac, performer, sociolog, bivši nogometaš Mohamed el Khatib napravio je seriju izvedbi s autentičnim navijačima, radnicima, roditeljima. Ovo je njegov najintimniji tekst sastavljen iz dnevničkih bilješki, mailova, sms-ova, sjećanja, a za njega je doobio Veliku nagradu za najbolji dramski tekst 2016. u Francuskoj. Predstava nas uvodi u svijet marokanskih doseljenika, radničke klase, islamske obitelji, a prije svega je emotivno putovanje, od otkrića majčine bolesti, njezine smrti, do tuge i žalovanja zbog gubitka voljene osobe.

Gostovanje Mini Teatra završava 3. studenoga predstavom Pascala Ramberta 'Zatvaranje ljubavi' koja je dosad postavljena u dvadesetak gradova širom svijeta, uvijek u režiji samog autora. Ovo je prvi put da je za nju dao prava drugom redatelju, Ivici Buljanu, koji ju je napravio s glumcima Markom Mandićem i Piom Zemljič. Odigrana je gotovo stotinu puta, nagrađivana i jedinstvena po tome što likove glumaca supružnika koji se rastaju nakon višegodišnjeg braka, tumači stvarni glumački par. Marko dolazi reći Piji da je ostavlja, rekonstruirajući njihovu vezu od početka, rođenja djece, putovanja... Najprije šokirana, Pija mu uzvraća udarac, opisujući svoju verziju njihovog braka, te na kraju definitivno zatvara ljubav. Predstava je spoj performansa, fizičkog teatra i rafiniranih psiholoških nijansi.

Mini Teatar je nezavisno kazalište kojeg su Waltl i Buljan osnovali 1999. u Ljubljani. Sa suvremenom dvoranom od stotinu mjesta, malom scenom, galerijom i rezidencijalnim centrom, smješteni su u Križevniškoj ulici, u srcu stare Ljubljane. Godišnje produciraju pet do osam premijera te imaju oko 300 izvedbi u Sloveniji i inozemstvu. Rad baziraju na suvremenom postdramskom teatru i lutkarstvu te na djelima autora kao što su Bernard-Marie Koltes, Heiner Muller, Jean Genet, Elfriede Jelinek, Reiner Werner Fassbinder, Jean-Luc Lagarce, Pascal Rambert i Edoaurd Louis. U programu za djecu zastupljena su djela slovenskih autora, od Milčinskoga do Svetlane Makarovič, te klasika Braće Grimm, Andersena, Brlić-Mažuranić.

Organiziraju i Festival strpnosti koji filmskim projekcijama, predavanjima i izložbama promovira ideje tolerancije, poštivanja ljudskih i manjinskih prava, te međunarodni festival kazališta za djecu.