NOĆ MUZEJA

Mimara priprema izložbu u čast svom donatoru

25.01.2016 u 19:37

Bionic
Reading

U skladu s ovogodišnjom temom Noći muzeja, posvećenoj utemeljiteljima i reformatorima koji su obilježili hrvatsku kulturu i znanost, zagrebački Muzej Mimara 29. siječnja otvara izložbu u čast donatora po kojemu je dobio ime, slikara, restauratora i kolekcionara Ante Topića Mimare

Izložba ‘Donator Ante Topić Mimara – ostvarenje vizije’ donosi presjek djelatnosti Muzeja u proteklih skoro trideset godina, a predstavit će i Kolekcionarsku sobu, novi projekt Muzeja Mimara namijenjen poticanju kolekcionarstva i donatorstva.

‘Sigurni smo kako i mnoge od kolekcija koje ćemo u budućnosti vidjeti i upoznati mogu postati temeljem novih galerija i izložbenih prostora’, ističe se u najavi izložbe, čija je autorica Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i nova ravnateljica Muzeja Mimara.

‘Ovogodišnja tema Noći muzeja snažnu potvrdu nalazi upravo u Muzeju Mimara, čiji fundus tvori zbirka umjetnina koju je Ante Topić Mimara ostavio domovini i narodu donacijom iz 1973. i dodatkom iz 1986. godine’, napominje se.


Tijekom trajanja izložbe s radom će započeti pedagoška radionica ‘Kolekcionarska škrinjica’, koja će postati stalni dio pedagoške djelatnosti Muzeja. Tom će se prigodom najaviti i obnova rada Kluba prijatelja Muzeja Mimara.

Posjetitelji Mimare će u Noći muzeja imati priliku razgledati i izložbu ‘Petar Jagetić – pet desetljeća fotografije’, koja valorizira stvaralaštvo tog autora i upozorava na njegovu važnost u kontekstu hrvatske fotografije 20. stoljeća.

Tom se retrospektivnom izložbom najavljuje i osnivanje i uređenje Muzeja u Ivancu, a s istim je ciljem organizirana i izložba Ususret Muzeju planinarstva Ivanec.

S obzirom na temu Noći muzeja, Mimara poziva posjetitelje da za trajanja izložbe postanu donatori te da svoje planinarske uspomene povjere Muzeju planinarstva Ivanec.

‘Mimara’ će u Noći muzeja prirediti i koncert mladih klasičnih glazbenika, u programu ostvarenom u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži i Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu.

Kroz stalni muzejski postav posjetitelje će voditi učenici Klasične gimnazije u Zagrebu, a vodstvo stalnim postavom omogućit će se i uz pomoć pametnog telefona.

Izložba ‘Donator Ante Topić Mimara – ostvarenje vizije’ bit će otvorena do 29. ožujka.