'Mudrost pobjede, ludost poraza'

Miljenko Jergović ima novu knjigu, ovaj put bavi se nogometom

19.06.2023 u 16:12

Bionic
Reading

Svaka nova knjiga Miljenka Jergovića kulturni je događaj, a ovaj je put zagazio u teren 'najvažnije sporedne stvari na svijetu'. Pisac je odgledao svaku utakmicu u Kataru, zabilježio veličanstvene poteze, ali i naoko nevažne detalje koji pokazuju zašto je nogomet metafora svijeta...

Promocija knjige najavljena je za utorak, 20. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu, s početkom u 19 sati. Uz autora, o knjizi će govoriti novinar i pisac Boris Dežulović, novinar Aleksandar Holiga i izvršni direktor 24sata Goran Gavranović, a razgovor će moderirati Frakturin glavni urednik Seid Serdarević.

"Svjetsko nogometno prvenstvo najvažniji je sportski događaj na planetu, a nogomet je već odavno postao metafora života. U tom se sportu savršeno zrcali naš svijet – društvo, ljudi, običaji, želje, nostalgija, prošli i budući trendovi. U 90 minuta nogometne igre događaju se tragedije i komedije, epske pobjede i isto takvi porazi, u kojima kao gledatelji i komentatori sudjeluje većina čovječanstva. Miljenko Jergović, Svjetska prvenstva prati od onoga prvog kojeg se aktivno sjeća kada je kao osmogodišnjak na TV-u gledao Weltmeisterschatf 1974. u Njemačkoj pa do ovoga zadnjega koji se odvijao u čudno doba kraja 2022. godine u Kataru.

Za 24sata svakodnevno je bilježio što se u Kataru i oko njega događalo, ali to je uvijek bila mogućnost da se ode i u daleku prošlost i da se analizira naša sadašnjost. U tridesetak kratkih tekstova pred nama se odvija i povijest trenutka ali i povijest nogometa. Jergović je savršen promatrač, odgledao je svaku utakmicu u Kataru, zabilježio veličanstvene poteze, ali i naoko nevažne detalje koji pokazuju zašto je nogomet metafora svijeta. Mudrost poraza, ludost pobjede knjiga je o svima nama, o trenutku u kojem živimo, o igri koja je postala veća od života," stoji u najavi nove Jergovićeve knjige.

Izvor: Društvene mreže