SUMMA MEDITERRANEA

Matko Trebotić izlaže u Beču

12.04.2013 u 09:56

Bionic
Reading

Izložba 'Summa mediterranea' hrvatskog umjetnika Matka Trebotića koja obuhvaća 26 slika i 13 brončanih skulptura nastalih u posljednje tri godine i prikazuje duhovne refleksije Hrvatske, Dalmacije i Mediterana, otvorena je u Palači Porcia u Beču

Kulturna suradnja između Austrije i Hrvatske je u stalnom usponu, razvili smo dugogodišnju suradnju na visokoj razini koja je stabilna i bliska, rekao je otvarajući izložbu voditelj Odjela za bilateralna i multilaterlnu suradnju u austrijskom ministarstvu kulture umjetnosti i školstva Hanspeter Huber.

'Posebno se radujem ovoj izložbi koja se održava neposredno uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Austrija i Hrvatska su partneri i u dunavskoj strategiji EU-a. Ovo su očaravajuća djela i ovo je očaravajuća izložba', rekao je Huber.

Najavio je da će se 7. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održati izložba radova austrijskih modernih umjetnika što potvrđuje stalnu i izuzetnu suradnju dviju država.

Pozdravljajući nazočnu publiku iz diplomatskog, političkog, kulturnog i umjetničkog života Austrije i Hrvate koji žive u Beču, veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota istaknuo je da se u Trebotićevim djelima očitava sva ljepota i kontrasti Dalmacije i Hrvatske, moderno se sažima s tradicionalnim, mistično s realnim životom.

'To predstavlja pravi mediteranskih dijalog koji na poseban način stupa u dijalog sa sveukupnom europskom tradicijom i umjetnošću. Ovom izložbom Matko Trebotić prikazuje kako je hrvatska kultura svojom kompleksnošću duboko ukorijenjena u europsku kulturu te će u tom smislu hrvatsko članstvo značajno obogatiti EU', rekao je Bakota.

O jednom od najznačajnijih hrvatskih slikara i kipara svjetskoga ugleda i o njegovu umjetničkom djelu govorio je kustos izložbe Raimund Deininger.

Matko Trebotić je univerzalan umjetnik sa svjetskom reputacijom, rekao je Deininger.

'Matko Trebotić nikad nije napustio svoje korijene i svoj rodni Brač koji ga prate u njegovu umjetničkom stvaralaštvu. Mediteranski krajolik koji odiše svjetlošću u bjelini i koloritom, je svjež prepun kršćanskih i arhitektonskih simbola što krasi njegova umjetnička djela', rekao je Deininger.

Direktorica Moderne galerije u Zagrebu Biserka Rauter-Plančić rekla je kako je izložba zbir Trebotićevih zavičajnih inspiracija na kojima gradi umjetnički izričaj.

'Na tome smo mu zahvalni jer ponovno revitalizira duhovnost u apstraktnoj umjetnosti. Njegovo djelo sasvim sigurno čini novu ikonografiju hrvatskog pejsažnog slikarstva koje se zasniva na suvremenim formama, ali i klasičnim medijima', rekla je.

'Velika mi je čast da je austrijsko Ministarstvo umjetnosti, kulture i školstva domaćin izložbe koja se događa neposredno uoči ulaska Hrvatske u EU', izjavio je Hini Matko Trebotić. Dodao je da ova izložba, zbir njegova trogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva, pokazuje "duhovne refleksije Dalmacije, Hrvatske i u širem kontekstu Mediterana'.

To je treća izložba Trebotića u posljednjih deset godina u Beču, a otvorena je do 10. svibnja.