KONAČNO

Marija Braut dobila svoj kutak na internetu

30.04.2013 u 21:01

Bionic
Reading

Na stranici www.marijabraut-foto.hr zasad možete samo uživati u njenim fotografijama, no uskoro bi trebao postati dostupan i dokumentarni videosadržaj

Prošle godine, negdje krajem ljeta, pokrenuta je građanska inicijativa o postavljanju službene internetske stranice Marije Braut, čuvene zagrebačke majstorice crno-bijele fotografije.

Dok je njezin mentor, velemajstor Tošo Dabac, u međuvremenu dobio svoju službenu stranicu, Marija Braut kao da je pala u zaborav. Unatoč redovitim izložbama kojima se predano održava puls njezinog crno-bijelog svijeta vitalnim, fotografije Marije Braut dosad su bile tek škrto razasute po internetu.

Sad je konačno dobila službenu stranicu, na kojoj možete uživati u njenim crno-bijelim fotografijama, a uskoro će vam biti dostupan i odabrani dokumentarni videosadržaj.

Službenu stranicu osmislila su i pokrenula dvojica zagrebačkih autora - Dražen Kuljiš i Ivan Antunović. Pomogli su im grafički dizajner Miroslav Mrva, zagrebački Studio Rašić, nakladnici Prometej i VBZ, studio Kadar22, Bojan Miljković iz Kreativnih poslovnih rješenja te Marija Braut osobno.

Njima zahvaljujući, na raspolaganju vam stoji njezin fotodnevnik, jednako intiman za svakoga tko poželi zaviriti u njegove bezvremene stranice ovjekovječene stvarnosti, kadrove koji govore i vrijede svojih tisuću riječi.

Stranicu posjetite na adresi www.marijabraut-foto.hr

Marija Braut rođena je 1929. u Celju. Godine 1941. doselila se u Zagreb gdje je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se počela baviti u atelijeru Toše Dabca potkraj 60-ih godina. Prvu je izložžbu imala 1969. godine zajedno s Petrom Dabcem. Radila je u Galerijama grada Zagreba, današnjem Muzeju suvremene umjetnosti, za koji je snimala za kataloge te portrete umjetnika.

Od 1972. radi kao samostalna umjetnica. Surađivala je s Hrvatskim narodnim kazalištem, Zagrebačkim kazalištem mladih, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložaba. Redovito objavljuje fotografije u novinama i specijaliziranim časopisima.

Fotografije Marije Braut čuvaju se u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Zagreb, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb, Hrvatskom državnom arhivu, HAZU teatrologija, Ministarstvu obrane Republike Hrvatske...