ponovno blažević

Magdalena Blažević osvojila glavnu nagradu za kratku priču 'Ranko Marinković'

21.11.2023 u 09:36

Bionic
Reading

Dobitnica glavne nagrade 57. izdanja Večernjakovog natječaja za kratku priču 'Ranko Marinković' je Magdalena Blažević, autorica priče 'Đul pita', objavio je žiri u ponedjeljak u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar

Blažević podsjetila je na dodjeli da je prije tri godine osvojila istu nagradu, dodavši da i samu 'Đul pitu', koju je dugo pisala, smatra jednom od svojih najboljih kratkih priča.

'Nastajala je dugo, s 18 godina prvi sam put upoznala djevojku iste dobi koja se tada već razvodila. Nisam to mogla zaboraviti, znala sam da ću jednom morati napisati priču o njoj', rekla je.

Magdalena Blažević rođena je 1982. u Žepču, a diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Kratke priče su joj objavljene u književnim časopisima i na književnim portalima. Objavila je knjigu priča 'Svetkovina' 2020. te roman 'U kasno ljeto' 2022., za koji je dobila i književnu nagradu tportala 2023.

Drugonagrađena je Mira Petrović za priču 'Baba', a treće mjesto osvojio je Ratko Cvetnić za priču 'Zagonetna priroda'.

'Ova nagrada, i kratka priča, je pojava u našoj kulturi koja nadrasta Večernji list. U kulturi koja je slaba s kontinuitetima, ovo je dragocjena nagrada', poručio je Cvetnić.

Ove je godine uručena i posebna pohvala autorima Ladi Vukić za priču 'Noć u Aleksandriji' te Deanu Šorku za 'Event'.

Književna teoretičarka i kritičarka, predsjednica žirija Helena Sablić Tomić rekla je da se na nagradu prijavljuje sve više mladih koji 'vjeruju u hrvatsku riječ'.

'Još uvijek kroz kratku priču živi hrvatska riječ, a raduje nas i da ju prepoznaju i oni kojima je kratka priča prvi iskorak u prostor hrvatske književnosti', kazala je.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić izrazio je zadovoljstvo što Večernji list i dalje njeguje kratku priču, te još više što je ove godine na natječaj došlo više od 600 priča. To pokazuje da i dalje volimo čitati i pisati i da kratka priča i dalje ima budućnost, poručio je.

Od 620 prijavljenih priča subotnji magazin Večernjega lista 'Obzor' objavio je njih pedeset, po izboru selektora Tomislava Sabljaka. Najbolje je birao žiri u kojemu su bili Helena Sablić Tomić, Seid Serdarević, Maja Car i Milena Zajović.