ZA BIBLIOFILE

Luksuzno izdanje Glamuzinine poezije i Abadžićevih fotografija

21.06.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Prvo izdanje u ediciji Bibliofila neuobičajena je i intrigantna kombinacija pjesama i fotografija erotske tematike, pod naslovom 'Sami u toj šumi'. Autor lirike je Drago Glamuzina, a fotografija Stanko Abadžić, a knjigu je uredio Dražen Dabić

Erotika bilo koje vrste u hrvatskoj je književnosti deficitarna. Naravno, uvijek ima izuzetaka (Milko Valent, primjerice), koji ipak potvrđuju pravilo danje domaća književnost pretjerano čedna.

To bi se trebalo promijeniti izlaskom posebnog izdanja 'Sami u toj šumi', koje nakladnik opisuje kao 'fotografsku monografiju'. Pjesnički dio je u ovom slučaju odradio Drago Glamuzina, autor hvaljene zbirke 'Mesari' te dobitnik nagrade tportala za roman 'Tri', koji je također ima snažan erotski element. Njegove stihove nadopunjavaju fotografije Stanka Abadžića, crno-bijeli ženski aktovi u kojima se slavi ljepota tijela.

U najavi knjige, Bibliofil ovako definira 'Same u toj šumi': 'Pedeset Glamuzininih pjesama Stanko Abadžić popratio je s pedeset crno-bijelih fotografija ženskog tijela. Riječ je o fotografijama koje se ne zadržavaju na površini tog tijela, nego nam omogućuju uvid u psihu, dopuštaju nam da naslutimo strasti, čežnje i strahove koje napinju ta tijela, zbog kojih se ona grče ili drhte.

Sve fotografije iz knjige više su puta izlagane na različitim autorovim izložbama, ali ovo je njihovo prvo monografsko ukoričenje. Knjiga 'Sami u toj šumi' predstavlja nastojanje dvojice umjetnika da u različitoj formi progovore o istoj temi, njihov dijalog u kojem fotografije nisu ilustracije pjesama, nego pokušaj da se mrak oko kojeg te pjesme kruže osvijetli s druge strane.'

Predgovor izdanju napisao je Zoran Ferić.

Inače, Bibliofil (www.bibliofil.hr) je zapravo nedavno pokrenuti online antikvarijat i knjižara, koju vodi Dražen Dabić.

Bibliofil se specijalizira za prodaju prvih izdanja, primjeraka knjiga s potpisom autora i raznih drugih ekskluzivnih knjiga, pa se čini da su sa svojim prvim izdavačkim pothvatom željeli nešto tako i sami objaviti.

'Sami u toj šumi' tiskan je u 555 numeriranih primjeraka, na iznimno finom papiru; riječ je, nema sumnje, o knjizi za sladokusce.