MONTAŽSTROJ PREDSTAVLJA

LeZbor protiv nepravdi i podjela u društvu

27.02.2014 u 10:36

Bionic
Reading

U sklopu projekta MALI ČOVJEK ŽELI PREKO CRTE članovi umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ razgovarali su s članovima LeZbora – prvog mješovitog ženskog lezbijsko-feminističkog zbora u Hrvatskoj i u regiji.

U kontekstu društva u kojem se na referendumima odlučuje o ljudskim pravima, članice LeZbora progovorile su o tome da li seksualna orijentacija ili spol nekoga čine »malim čovjekom« našeg okruženja.

LeZbor koristi glazbu – koja s jedne strane posjeduje svojstvo povezivanja ljudi, dok s druge strane ima veliki značaj u različitim borbama kroz povijest u svrhu promoviranja političkih ideja. Njihov repertoar promovira feminističke i antifašističke vrijednosti u svrhu borbe za ravnopravnost svih ljudi bez obzira na spol, rod ili seksualnu orijentaciju.

Smatraju da su »mali ljudi« oni koji cijeli život šute i upravo zbog toga one ne šute već srčano pjevaju kako bi na taj način reagirale na nepravde i duboke podjele u našem društvu. Na taj način od svoga osnutka 2005. godine potiču na poštivanje svakoga tko je u nekom smislu drugačiji od većine te skreću pozornost na važnost zajedničke i kontinuirane borbe za bolju budućnost svih nas.