INTERLIBER

Leonard Cohen kao inspiracija za novi roman Irene Lukšić

13.11.2013 u 17:03

Bionic
Reading

Skoro istovremeno s današnjim početkom australskogA dijela velike oproštajne turneje Leonarda Cohena, na Interliberu je predstavljen roman nadahnut tim kanadskim kantautorom - 'Očajnički sluteći Cohena' Irene Lukšić, autorsko-putopisno djelo smješteno 'na Cohenovim stazama'

Roman niže dinamične slike Kanade i Amerike dojmove znanstvenice koja posumnja u vlastitu karijeru i želi napraviti nešto što bi i 'drugi' cijenili. Prisjeća se ljudi i glazbe koji su obilježili njezin život i ubrzo stiže u Cohenov Montreal, koji prvo istražuje turistički i kulturološki, a onda i pustolovno.

Junakinja kreće prema New Yorku i Montrealu potaknuta Cohenom, ali ne i radi njega, rekao je leksikograf Tomislav Šakić, koji slovi za ponajboljeg domaćeg stručnjaka za lik i djelo tog kanadskog glazbenika.

U svijetu postoji žanr književnosti povezan uz Cohena, on je nadahnuo mnoge umjetnike da stvaraju djela koja se naslanjaju na njegov životni put ili konkretne pjesme, rekao je Šakić, dodavši da je njegov opus toliko obrađivan da mnogi misle kako je njegova 'Hallelujah' narodna ili religijska skladba.

Većina umjetnosti nadahnute Cohenom završi kao 'fan fiction', no 'Očajnički sluteći Cohena' je drugačiji, to je fantazmagorični putopis u kojem se sukobljuju postsocijalistička kultura i američka pop kultura, ocijenio je.

Autorica Irena Lukšić objasnila je da je opisujući tu pop kulturu kroz slavne osobe i modne marke prikazala površinu i duh vremena, dok je Cohen velika metafora za 'dubinu', duhovni život našega doba.

Knjigu je objavila izdvačka kuća Disput, koja je za sajam pripremila niz novih knjiga u biblioteci 'Na tragu klasika'.

Među ostalima, sutra će predstaviti knjige 'Sjene na travi' Karen Blixen koja slijedi autoričinu slavnu autobiografiju 'Moja Afrika', 'Roman s kokainom' Mihaila Agejeva u kojem pripovjedač priča o svom slučaju moralnog i tjelesnog propadanja tijekom burnih godina ruske povijesti, 'Doktor Glas' švedskog autora Hjalmara Soederberga o stockholmskom liječniku koji mrzi licemjerje današnjeg društva i 'Knjiga kratkih vječnih ljubavi' Andreia Makinea o svakodnevici u komunističkm režimu Rusije šezdesetih i sedamdesetih godina.