IZDANJA ONLINE

Leksikografski zavod: Dostupne digitalne zbirke leksikografskih sadržaja

22.04.2020 u 20:11

Bionic
Reading

U vezi s trenutačnom situacijom, iz Leksikografskog zavoda su poručili da su na svojim internetskim stranicama razvili nove sadržaje kojima se nastoje približiti svojim korisnicima. Leksikografski zavod 'Miroslav Krleža' najavio je u srijedu novu mrežnu platformu e-Leks (lzmk.hr/e-leks) u sklopu koje će se objavljivati tekstovi o aktualnim događajima, znamenitim osobama i ostalim zanimljivostima

Leksikografski zavod 'Miroslav Krleža' posljednjih desetak godina marljivo razvija javno dostupnu digitalnu zbirku leksikografskih sadržaja, koja trenutačno obuhvaća više od 250.000 enciklopedijskih i leksikonskih članaka.

Središnje mjesto, ističe taj zavod, ima mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije (enciklopedija.hr), Opće enciklopedije, koja se svakodnevno ažurira i nadopunjuje novim sadržajima, a tu su i nacionalna biografska enciklopedija, Hrvatski biografski leksikon (hbl.lzmk.hr) te Hrvatska tehnička enciklopedija (tehnika.lzmk.hr), koja prikuplja i usustavljuje znanje o povijesti i današnjim dosezima tehnike u Hrvatskoj.

U želji da iskoristi nove tehnologije i olakša pristup svojim enciklopedijama i leksikonima, Leksikografski zavod nastavlja sustavno digitalizirati starija izdanja, a portal znanja (enciklopedija.lzmk.hr) trenutačno obuhvaća sadržaj devet takvih digitaliziranih izdanja: Filmsku enciklopediju, Filmski leksikon, Krležijanu, Istarsku enciklopediju, Medicinski leksikon, Pomorski leksikon, Nogometni leksikon, Hrvatski opći leksikon te već spomenuti Hrvatski biografski leksikon.

Na internetskim su stranicama Leksikografskog zavoda (lzmk.hr) dostupni i ostali digitalni sadržaji koji se mogu pretraživati bez naknade, otvaranja korisničkog računa ili prijave.

Leksikografski zavod predstavlja novu mrežnu platformu – e-Leks (lzmk.hr/e-leks), u sklopu koje će se objavljivati tekstovi o aktualnim događajima, znamenitim osobama i ostalim zanimljivostima, upućujući korisnike na izvore u svojim digitalnim izdanjima.

Zavod se nada da će time korisnicima, posebno učenicima i studentima, pružiti dodatnu pomoć u pronalaženju podataka i širenju znanja te upoznavanju s enciklopedijom koja u suvremenom svijetu nipošto nije izgubila svoju prosvjetiteljsku ulogu, nego ju, podjednako potrebnu, samo prilagođuje novomu komunikacijskom okružju.

Ocjenjuje kako na taj način nastavlja 70-godišnja tradicija javnoga djelovanja Zavoda i šeststoljetna tradicija hrvatske leksikografije, ovaj put u obliku novih medija i digitalne komunikacije.

Digitalna izdanja Leksikografskoga zavoda mogu se 'listati' kad god se poželi, gdje god se želi i koliko god se želi, poručuje Leksikografski zavod 'Miroslav Krleža'.

Leksikografski zavod je potkraj prošle godine predstavio i digitaliziranu Hrvatsku enciklopediju Mate Ujevića (1941.–1945.), koja je objavljena u sklopu programa Digitalna zbirka Mate Ujevića.