remek-djelo zreloga Puccinija

'Lastavica' Giacoma Puccinija večeras premijerno u HNK-u Zagreb

21.10.2021 u 16:37

Bionic
Reading

Premijerom će ravnati maestro Lorenzo Passerini, kojemu je to prvo gostovanje u zagrebačkoj Operi

Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu premijerno će u četvrtak, 21. listopada, izvesti operu 'Lastavica' Giacoma Puccinija, a prvom izvedbom toga djela u središnjem hrvatskom nacionalnom teatru ravnat će maestro Lorenzo Passerini.

'Lastavica' (La Rondine), prema libretu Giuseppea Adamija i temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta, prvi puta je izvedena u Monte Carlu 27. ožujka 1917. godine.

Operu je izvorno naručio bečki Karltheater; međutim, izbijanje Prvoga svjetskog rata spriječilo je da se premijera tamo i održi. Izdavač Ricordi, na čelu kojega je tada Giulijev sin Tito, odbio je izdati partituru opere, etiketirajući je kao lošega Lehára. Njihov suparnik, Lorenzo Sonzogno, uzeo je partituru i dogovorio prvu izvedbu u neutralnome Monacu. Puccini je nastavio raditi na reviziji ove, svoje najmanje poznate zrele opere, sve do svoje smrti.

'Lastavica' je u početku bila zamišljena kao opereta, ali je Puccini eliminirao govorni dijalog, čineći djelo oblikom bliže operi. Jedan od suvremenih recenzenata opisao je djelo kao kontinuiranu tkaninu ushićenih melodija valcera, privlačnih melodija u popstilu i nostalgične ljubavne glazbe, a radnju okarakterizirao kao recikliranje likova i događaja iz djela poput 'Traviate' i 'Šišmiša'.

'Lastavica' nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.

Priča je to o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos/ Martina Zadro) priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, (Ljubomir Puškarić) koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez.

Premijerom će ravnati maestro Lorenzo Passerini, kojemu je to prvo gostovanje u zagrebačkoj Operi. Passerini 'Lastavicu' opisuje kao remek-djelo zreloga Puccinija, dragulj nedostižne delikatnosti u kojemu je svaki od likova isklesan s vrhunskim umijećem.

'Supostavljanje dvaju tenora i dvaju soprana na sceni istodobno, podvig je zbog kojega bi mnogima zadrhtala zapešća. Njemu uspijeva, s inventivnošću koja ostavlja bez daha. Svaki od likova ušiven je oko glazbe koja se odijeva poput savršene svečane haljine. Ne nedostaje smijeha, patetike, lirike', kazao je Passerini o ovoj operi.

Režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje Hugo de Ana, oblikovatelj svjetla je Valerio Alfieri, a koreograf i asistent redatelja Michele Cosentino.

Nastupaju Ivana Lazar/Marija Kuhar Šoša (Lisette), Stjepan Franetovi/ Alessandro Scotto Di Luzio (Ruggero Lastouc), Filip Filipović/Santiago José Ballerini (Prunier), te Ozren Bilušić/Ljubomir Puškarić (Rambaldo Fernandez), dok u ostalim ulogama alterniraju Miha Bole/Benjamin Šuran, Nikša Radovanović/ Tvrtko Stipić, Marin Čargo/Benjamin Šuran, Tamara Franetović Felbinger/Nina Franulović/Tanja Ruždjak, Josipa Bilić/Adela Golac Rilović/Josipa Gvozdanić, Željka Martić/Branka Sekulić/Helena Lucić Šego/Melis Vlahović, Marin Čargo/Jurica Jurasić Kapun i Anabela Barić.