SJEĆANJE NA AKADEMIKA

Kusić: 'Milan Moguš gradio je i čuvao hrvatski identitet'

20.11.2017 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić izjavio je kako je Milan Moguš bio jedan od onih koji su čuvali i gradili hrvatski identitet, a sućut obitelji povodom smrti istaknutog akademika 19. studenoga uputio je i premijer Andrej Plenković

Zvonko Kusić ocijenio je kako je smrt akademika Milana Moguša velik gubitak za HAZU.

'Rijetko je koji član imao takav utjecaj na njeno djelovanje kao akademik Moguš', rekao je Kusić dodavši kako Moguš u svom radu nikad nije težio samoisticanju.

Milan Moguš Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HAZU

Po Kusićevim riječima, bio je čvrstog karaktera, pouzdan, marljiv, staložen i discipliniran. 

'Kao predsjednik pridonio je pozicioniranju HAZU kao stabilne i pouzdane referentne institucije koja je glas razuma i mudrosti', napomenuo je Kusić, dodavši kako je imao velik utjecaj na sve koji su ga naslijedili.

'Zadužio je HAZU i hrvatski narod', poručio je Kusić.

Sućut obitelji povodom smrti Milana Moguša uputio je i premijer Andrej Plenković ističući kako će akademik ostati zabilježen po predanome znanstvenom doprinosu hrvatskom jezičnom i kulturnom identitetu.

'Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku akademika Moguša, istaknutoga hrvatskog filologa. Kao dugogodišnji član i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predstojnik Katedre za dijalektologiju i povijest hrvatskog jezika životni je vijek proveo u predanome proučavanju hrvatskih jezičnih pojavnosti približivši mnogim naraštajima jezik starije hrvatske pismenosti. Posebno ćemo pamtiti njegove prinose povijesti hrvatskoga jezika, leksikografiji, fonologiji i pravopisu' stoji u sućuti predsjednika Vlade.

Istaknuti  hrvatski filolog i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u razdoblju od 2004. do 2010. akademik Milan Moguš, umro je 19. studenog u Zagrebu u 91. godini života, izvijestila je 20. studenoga HAZU.