halloween u kinu

Kultni horori 'Egzorcist' i 'Suspiria' u kinu Tuškanac

29.10.2019 u 15:23

Bionic
Reading

U srijedu i četvrtak, 30. i 31. listopada u kinu Tuškanac u Zagrebu bit će prikazana četiri kultna horor filma u sklopu prpograma 'Fokus: Halloween u Tuškancu'

Prvi je na programu u srijedu u 19 sati, talijanski film 'Suspiria' Daria Argenta iz 1977. godine. Vizualno impresivna priča smještena u jednu baletnu školu u Njemačkoj bit će prikazana u novorestauriranoj 4K verziji, čiju je kolor korekciju nadgledao sam direktor fotografije Luciano Tovoli. Već je samo prikazivanje nove kpije događaj sam za sebe jer će publika moći uživati u raskošnom koloritu po kojemu je Argentovo horor remek-djelo poznato.

Suspiria se smatra najuspjelijim Argentovim filmom, a u njemu je svoju posljednju ulogu odigrala Joan Bennett (Artisti i modeli, Žena u izlogu, Grimizna ulica). Upačatljiva uloga pripala je i, podrijetlom Puležanka, Alida Valli (Treći čovjek, Senso).

Suspiria Izvor: Društvene mreže

Istoga dana u 21 sat slijedi 'Karneval duša' (1962.), prvi i jedini dugometražni redateljski projekt Herka Harveyja, zapaženog dokumentarista i autora kratkih filmova. Film je godinama bio zaboravljen da bi 80-ih godina doživio revalorizaciju pa ga je David Lynch uvrstio među svoje omiljene filmove, a George A. Romero je prema njegovim likovima oblikovao zombije iz antologijske 'Noći živih mrtvaca'.

U četvrtak u 19 sati na programu je vjerojatno najpotznatiji film cijelog ciklusa, 'Egzorcist' (1973.) Williama Friedkina. Film je bio nominiran za čak deset Oscara, iako je na koncu osvojio samo dva za najbolji adaptirani scenarij i glazbu. Riječ je o jednom od ne samo najznačajnijih horora, nego najznačajnijih filmova svih vremena općenito, stoji u najavi, filma u kojem su sjajne uloge ostavrili Ellen Burstyn (Posljednja kino predstava, Alice više ne stanuje ovdje, Rekvijem za snove) i Max von Sydow (Sedmi pečat, Djevičanski izvor, Hannah i njezine sestre). 'Brojni su zanimljivi detalji vezani uz nastanak jednog od najznačajnijih filmova svih vremena, poput toga da je pisca Williama Petera Blattyja, inače autora uspjelih komedija, novčana oskudica prisilila da se okuša u žanru horora i zaplet djela kreira prema istinitoj priči o navodno ´opsjednutom´ dječaku, toga da je u radu na filmu sudjelovao i pravi egzorcist, svećenik Thomas Bermingham' stoji u najavi filma dodajući da je tijekom produkcije filma i nedugo nakon završetka snimanja poginulo čak 9 članova filmske ekipe te da je distribuciju filma pokušala omesti crkva.

Egzorcist Izvor: Društvene mreže

Ciklus zatvara 'Teksaški masakr motornom pilom' (1974.) na čiju je ideju redatelj Tobe Hooper (Kuća straha, Poltergeist, Lifeforce) navodno došao tijekom jedne adventske kupovine u shopping-centru, kada su ga drugi kupci slučajno gurnuli prema polici s motornim pilama. 'To ga je toliko razljutilo da je poželio zgrabiti jednu pilu i njome se obračunati s ostalim kupcima, i u tom se trenutku, kako tvrdi, pred njegovim očima počeo stvarati film' navodi se u najavi filma koji je redefinirao žanr horora i istražio nove dimenzije filmskog nasilja. Priča o Leatherfaceu kasnije je dobila čak sedam nastavaka i prepravaka.