'ponornice' u VRGORCU

Krešimir Bagić jednoglasnom odlukom osvojio nagradu 'Tin Ujević'

05.07.2022 u 23:47

Bionic
Reading

Ispred rodne kule Tina Ujevića u Vrgorcu po 41. put dodijeljena je književna nagrada 'Tin Ujević', a ovogodišnji dobitnik je hrvatski pjesnik Krešimir Bagić za zbirku poezije 'Ponornice'

U konkurenciji od 83 pristigle zbirke poezije, Bagićeve 'Ponornice' su jednoglasnom odlukom stručnog povjerenstva Društva hrvatskih književnika (DHK) proglašene za najbolju zbirku poezije objavljenu u prošloj godini.

Obrazloženje stručnog žirija pročitala je Evelina Rudan, a nagradu 'Tin Ujević' dobitniku je uručio predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, u društvu gradonačelnika Vrgorca Mile Hercega.

Zbirka pjesama 'Ponornice' jedanaesta je knjiga u dosadašnjem bogatom pjesničkom opusu Krešimira Bagića, obuhvaća ukupno 105 poetskih tekstova nastalih u posljednjih nekoliko godina.

Akademik Krešimir Bagić redoviti je profesor na Katedri za stilistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Poeziju objavljuje od kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća. Kao stilističar, kritičar i književni znanstvenik potpisuje, uz ostalo, tridesetak autorskih i uredničkih knjiga, panorama, antologija i udžbenika, a dobitnik je više pjesničkih i nagrada za znanstveni rad.

Za 'Ponornice' je Bagić osvojio i pjesničku nagradu 'Zvonko Milković' za najbolju izvornu knjigu pjesama s izrazito intimističkom i/ili zavičajnom tematikom.