'JANJE MOJE MALO'

Kreće serija izložbi posvećenih Mladenu Stilinoviću

02.11.2016 u 14:50

Bionic
Reading

U nadolazećem vikendu, od 4. do 6. studenog, započinje prva od šest epizoda serije izložbi 'Janje moje malo' (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) u organizaciji kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW i u suradnji s Kathrin Rhomberg. Projekt će predstaviti radove iz bečke umjetničke zbirke 'Kontakt' s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju, a posvećen je nedavno preminulom hrvatskom umjetniku Mladenu Stilinoviću po čijem radu je i nazvan

Zbirka 'Kontakt' utemeljena je 2004. i danas uključuje kapitalne radove mnogih najprominentnijih umjetnika Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe od 1960-ih godina naovamo. Kako je najavljeno, izložbe će se u narednih sedam mjeseci (od 4. studenog 2016. do 8. svibnja 2017.) u šest programskih epizoda događati u više manjih umjetničkih prostora – u ateljeima umjetnika, privatnim stanovima i na drugim lokacijama povezanim s umjetničkom produkcijom i širim kulturnim krajolikom Zagreba.

U sklopu vikenda otvorenja, u subotu 5. studenog u 12 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih bit će održano i sjećanje na Mladena Stilinovića pod naslovom 'Juriš kolači'. U želji da sjećanje na umjetnika protekne u vedrom i kolaborativnom duhu, pozvano je pedesetak sudionika koji će u ograničenom trajanju do tri minute pokazati i reinterpretirati neke od njegovih radova, ispričati vlastita sjećanja i zajedničke anegdote ili ga se sjetiti putem performansa i vizualnih priloga. Među sudionicima se ističu brojni pripadnici domaće i međunarodne kulturne scene, primjerice Boris Buden, René Block, Dalibor Martinis, Vlado Martek, Zdenka Badovinac, Kathrin Rhomberg, Ruth Noack, Branka Stipančić, Adam Szymczyk, Goran Trbuljak i mnogi drugi.

Vikend otvaranja počinje u petak, 4. studenog u 18 sati na adresi Savska 1 otvaranjem arhiva Sanje Iveković 'Privatni dokumenti'. Javnosti će prvi put bio omogućen uvid u različitu dokumentaciju i materijale iz ateljea Sanje Iveković koji otkrivaju složene faze istraživanja i pripreme za realizaciju njezinih projekata. Izbor uključuje bilješke, skice, liste dijaloga vezane uz njene video radove, feminističku biblioteku, fotografije iz privatnih albuma vezane uz aktivističku i feminističku scenu te raznu dokumentaciju za nerealizirane projekte kao i za recentne prijedloge za razne spomenike.

Večer se nastavlja u istoj ulici, na broju 25, u Galeriji SC gdje će se u 19.30 otvoriti izložba austrijske umjetnice koja djeluje u mediju filma i fotografije Friedl Kubelke 'FK – Friedl Kubelka. One Is Not Enough'. Program otvorenja popratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom u 20 sati. Pored dvanaest kratkih filmova, projicirat će se dijapozitivi s portretima nezavisnih filmaša poput Jacka Smitha, Paula Sharitsa, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea te će se izložiti rijetko viđene serije fotografija.

Subotnji program prve epizode počinje razgovorom s članovima umjetničkog odbora zbirke 'Kontakt' Silviom Eiblmayr, Georgom Schöllhammerom, Brankom Stipančić, Adamom Szymczyk i Jiříjem Ševčíkom. Razgovor će moderirati Ana Janevski, povjesničarka umjetnosti i kustosica u Odjelu za medije i performans u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku.

U Galeriji Miroslav Kraljević istog se dana otvara izložba Nine Gojić 'Mnogolog za poslije' koja ispituje mogućnosti stvaranja novih sustava na kulturnoj sceni te modele udruživanja i solidarnosti među kulturnim radnicima. Od 20 sati bit će otvorene izložbe u Galeriji Nova i stanu Softić. Veliki broj radova izloženih u Galeriji Nova naznačuju neke od tema budućih epizoda: pitanja reprezentacije, istraživanja seksualnosti, interesa za javni prostor i njegove granice i prepreke, feminističke prakse, uvjete umjetničke produkcije i distribucije. Izložba uključuje i radove brojnih hrvatskih konceptualnih umjetnika poput Tomislava Gotovca, Sanje Iveković, Vlade Marteka, Dalibora Martinisa, Gorana Petercola i Mladena Stilinovića.

Tijekom cijelog trajanja projekta izložbe će se održavati u privatnom stanu Softić, u prolazu nebodera na glavnom gradskom trgu, podsjećajući na privatne ambijente u kojima su mnogi radovi iz zbirke nastajali ili bili izlagani. U prvoj epizodi je zadržana atmosfera stana iz nekog drugog vremena, dok su u njemu pokazani radovi koji tematiziraju pitanja smrti, ekonomije, revolucije i ljudskih prava u tenziji s onima koji podsjećaju na rutinu i zamor građanskog života.

Prva od šest epizoda serije izložbi 'Janje moje malo' (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) trajat će od 4. studenog do 10. prosinca 2016. u prostorima Studija Sanje Iveković, Galerije SC, Galerije Miroslav Kraljević, stana Softić, Galerije Nova i Bookse.

Umjetnici koji sudjeluju u prvoj epizodi: Halil Altindere, Heimrad Bäcker, Mária Bartuszová, Geta Brătescu, Dimitrije Bašičević Mangelos, Stano Filko, Oliver Frljić, Ivan Ladislav Galeta, Marcus Geiger, Nina Gojić, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu, Sanja Iveković, Běla Kolářová, Július Koller, Ivan Kožarić, Edward Krasiński, Friedl Kubelka, KwieKulik, Katalin Ladik, Dezső Magyar, Karel Malich, Vlado Martek, Dalibor Martinis, Dora Maurer, Jan Mlčoch, Paul Neagu, Roman Ondák, Goran Petercol, Susan Philipsz, Hans Scheirl, Mladen Stilinović, Petr Štembera, Slaven Tolj, Goran Trbuljak, Wu Tsang...