BROCKHAUS NA PRODAJU

Kraj legendarne njemačke encikopedije?

19.06.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Poznatoj njemačkoj enciklopediji Brockhaus prijeti nestanak. Stručnjake to ne iznenađuje, oni su već najavljivali kraj tiskanih enciklopedija

Njemačka enciklopedija izdavačke kuće Brockhaus, ima 30 svezaka i 300.000 pojmova. Nakon što je Brockhaus prije nekoliko godina bio zapao u nevolje, kupila ga je medijska tvrtka Bertelsmann. Pokušala je ovu knjišku instituciju modernizirati e-knjigama i digitalnim aplikacijama, ali je na kraju zaključila da se to ipak sve skupa ne isplati. Licencu za Brockhaus će vjerojatno ponuditi na prodaju.

Ako ne bude interesenata, to će biti kraj dvjesto godina stare tradicije i jednog od najcjenjenijih leksikona u Njemačkoj.

Činjenica je da danas sve manje ljudi traži neki pojam u nekom tiskanom leksikonu, jer informaciju koja mu treba će sigurno naći i na internetu. Na Wikipediji je od 2001. samo na njemačkom jeziku napisano 1,6 milijuna članaka, koje pišu korisnici.

Stručnjak za tržište knjiga Holger Ehling kratko je komentirao da je teško zamisliti kakve prednosti veliki leksikoni još imaju u usporedbi s vrlo brzim i aktualnim informacijama na internetu.

'S jedne strane imamo Googleov model, koji do 2015. želi digitalizirati oko 15 milijuna knjiga. S druge strane, imamo model Njemačke digitalne biblioteke, Europeanu ili Gallicum, koji se stalno moraju boriti s nedostatkom novca, tehničkim teškoćama i nekompatibilnošću. Meni je potpuno jasno koji model ima budućnost, a koji ne', zaključio je Ehling.