TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Korisni, ali dosadno snimljeni 'Zlatni savjeti' fra Jure Marčinkovića na Laudato TV-u

  • 12.08.2017 u 13:24

  • Bionic
    Reading

    Kada vidite da se emisija zove 'Zlatni savjeti', prikazuje se na Laudato TV-u i vodi je jedan franjevac, vjerojatno ćete pomisliti da slijede savjeti o duhovnom životu i poslušnosti Bogu. No nije tako. Fra Juro Marčinković u toj emisiji uglavnom govori o - HRANI!

    Kada sam prvi put vidjela najavu za emisiju koja se zove 'Zlatni savjeti', vodi je jedan franjevac i prikazuje se na Laudato TV-u, mislila sam da znam o kakvoj je emisiji riječ. Nama koji ne idemo u crkvu franjevci se dosta često čine dobroćudniji i nekako svjetovniji, ili barem bliži 'običnim ljudima' negoli oni svećenici koji su zavijeni u crne ili zlatom izvezene odore, pa sam tako i ovdje zamišljala nekog dobroćudnog čiču koji TV vjernike upućuje u pravila duhovnosti i života na slavu Boga.

    Znate ono - što da radim kad mi muž dođe kući pijan? - pa onda on kaže: molite se s njim ili zapalite svijeću na Kamenitim vratima ili postite dva dana, pa treći odite u Lourdes na pola sata ili štajaznam što se već u takvim situacijama radi ako si pošten katolik.

    No onda sam, tik pred Dan domovinske zahvalnosti vidjela da se najavljuje emisija u kojoj taj isti franjevac u 'Zlatnim savjetima' - govori o roštilju. Majke mi, prvo sam pomislila da me netko zeza. Kao ono, ajmo joj poslat najavu za emisiju u kojoj jednorozi raspliću kose vilama na ličkim proplancima

    Ako ste, za razliku od mene, vjerni gledatelj Laudato TV-a ili ako ste, za raliku od mene, čuli za fra Juru Marčinkovića, cijela ta situacija vjerojatno vam uopće nije toliko začudna. Riječ je, naime, o redovniku koji se već više od pedeset godina bavi ljekovitim biljem, napisao je čak nekoliko knjiga o tome, a kako su ljekovito bilje i zdrava hrana vrlo bliski pajdaši, tako se, eto, i taj gospodin uhvatio celebrity chef trendova pa postao Laudato TV-ova varijanta Jamieja Olivera.

    U redu, nije baš sasvim tako. U onih nekoliko emisija koje sam pogledala što na samom Laudato TV-u, što na njihovim internetskim stranicama, fra Juro daje savjete o roštiljanju, kuhanju, hrani, ali i o zdravom mršavljenju, ljekovitim biljkama, spravljanju preparata za njegu tijela te tu i tamo ima tematske emisije u kojima govori o pojedinim biljkama ili namirnicama, recimo, o kupusu. Što se mene tiče, riječ je o najkorisnijem sadržaju koji sam dosad pogledala na Laudato TV-u. Istinabog, nisam baš previše gledala Laudato TV, ali kad se sjetim onih njihovih kvazikomičnih užasa pod nazivom 'Božanstvena komedija' i savjeta koje neki drugi redovnici i svećenici daju mladima u drugim njihovim emisijama, ovo je BOG BOGOVA!

    'Zlatni savjeti' o mršavljenju Autor: Laudato TV

    E, sad, sasvim je druga pjesma to KAKO fra Juro prezentira svoje 'Zlatne savjete'. Ili, drugim riječima - da, ima u tim njegovim emisijama super stvari - naučit će vas kako očistiti roštilj tako da na njemu ne proizvodite zagorene kancerogene gadarije, kako ukiseliti kupus i slično, ali hoće li vam se dati gledati svih 30 minuta u kojima vam o tome govori?

    Nisam sigurna.

    Iako fra Juro djeluje upravo kao onakav čovjek kakvav obitava u nevjerničkim stereotipima o franjevcima - simpatičan, dobroćudan, blizak 'malom čovjeku' i iako uglavnom govori o običnim, svjetovnim stvarima bez mnogo duhovnjačkog popovanja, nije baš naročito televizičan. I to je teški eufemizam. Posebno se to vidi u početnim dijelovima svake emisije, gdje pozdravlja gledateljstvo i najavljuje svoju temu.

    Riječi mu prelaze s usana kao da su vrući krumpiri i nerijetko se vidi da je potrebno nekoliko rezova da bi izgovorio cijelu rečenicu. Čak i poslije, kada emisija zađe na njegov teren, pa počne govoriti o hrani, kuhanju, ljekovitom bilju i spravljanju pripravaka, čovjek svako malo ima dojam da se bori s riječima i da ne zna točno koju bi upotrijebio.

    'Zlatni savjeti' o roštiljanju povrća Autor: Laudato TV

    Ne znam, doduše, je li to posljedica samog nedostatka talenta u fra Jure ili za to valja okriviti i one koji snimaju emisiju. Čini se, naime, da samom scenariju i režiji emisije nije baš posvećeno previše truda i da je emisija snimana po sistemu - 'nabavi sve što mu treba, a onda ga pusti da priča'.

    Što me za televiziju kao Laudato TV s jedne strane ne bi čudilo - jer neće se valjda 'petljati' u nešto što govori sveti čovjek, ali s druge strane me baš i čudi jer se, prema onome kako inače funkcionira, čini da Laudato TV ima sredstava i resursa za profesionalniji pristup.

    Sve to u kombinaciji na kraju ipak daje pomalo bizarnu emisiju. Jest, kao što rekoh prije, to nije ono što sam očekivala kada sam vidjela najavu za emisiju u kojoj franjevac dijeli 'zlatne savjete' i definitivno je riječ o emisiji koja korisnim sadržajem odskače od većine emisija na Laudato TV-u, no ipak, da kojim slučajem prebacite na kanal Laudato TV-a i bez prethodnog objašnjenja počnete gledati 'Zlatne savjete', vjerojatno biste vrlo brzo prebacili na neki drugi program jer biste samo vidjeli nekog čiču u fratarskom habitu kako nešto smotano petlja o hrani i biljkama.

    Rekla bih da bi na nekoj drugoj televiziji znali bolje izrežirati fra Juru, ali iskreno, nisam sigurna je li im pametno davati takve ideje.