FESTIVAL ŽELJEZARA

Komunikacija s lokalnim problemima i stanovništvom

15.05.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Prvo izdanje Festivala Željezara održat će se od 6. do 8. lipnja u Sisku, a uključuje umjetnički, aktivistički i glazbeni program. Cilj je kroz tri dana uz pomoć stotinjak sudionika domaće i regionalne glazbene, umjetničke i aktivističke scene pokrenuti prostor Željezare i okolne objekte i naselje te barem privremeno ostvariti kulturnu proizvodnju

Festival su predstavili umjetnički direktor Marijan Crtalić, izvršna direktorica Lela Vujanić te urednik glazbenog dijela Nenad Borović (Žedno uho).

Osnova i cilj umjetničkog programa festivala je uspostaviti komunikaciju s lokalnim problemima, stanovništvom i prostorom, kao i s udrugama civilnog društva te ishoditi opsežnu re-akciju na zadani kontekst i njegove specifičnosti odnosno estetiziranje i pokazivanje drugačijeg kuta sagledavanja i izražavanja problema, njihove analize i potencijalnih rješenja. Festival je centralni reprezentativni dio pretpostavljene revitalizacije grada Siska koja će se odvijati u skladu s uspostavljanjem normativa financiranja i interesa lokalne sredine za takvu vrstu programskih aktivnosti', kazao je Crtalić.

Aktivistički program festivala održat će se u formi Konferencije o samoorganiziranju i to uz predavanja, diskusije i propitivanja tema poput rada, solidarnosti, jednakosti, promjene, prostora, stanovanja, ljudskih prava, održivog razvoja, kulture, medija, nogometa.

'Na Konferenciji o samoorganiziranju sudjelovat će pedesetak aktivista iz trinaest potvrđenih organizacija zajedno sa studentima, nezaposlenim, radnicima, sidnikalistima, penzionerima - građanima naselja Caprag i grada Siska', izjavila je izvršna direktorica i urednica aktivističkog dijela programa Lela Vujanić.

Glazbeni program uključuje dvadesetak izvođača domaće i regionalne nezavisne glazbene scene.

'Koncept slaganja glazbenog programa referira se direktno na sadržaj i koncept samog projekta, glazbenici su birani prema glazbenoj kvaliteti, ali i na temelju povezanosti njihova stvaralaštva s tematikom festivala; to su bendovi koji su svjesno proživjeli tranzicijski period te svoje poglede i emocije prema istom iskazuju putem glazbe. Riječ je o nezavisnoj 'do it yourself' sceni i filozofiji rock'n'rolla, o smjernicama kreiranja programa rekao je glazbeni urednik Nenad Borović iz organizacije Žedno uho.

Na predstavljanju programa Festivala sudjelovali su i umjetnici Boris Cvjetanović i Siniša Labrović, filozof, književnik i anarhist Hrvoje Jurić te glazbenik Niko Potočnjak, frontmen benda Seven That Spells koji su govorili o osobnim motivima sudjelovanja na Festivalu.

Program Festivala Željezara započet će u prijepodnevnim satima, a završiti u ranim jutarnjim satima; tijekom dana posjetitelji će moći razgledati izložbe, instalacije, perfomanse, sudjelovati na tribinima i diskusijama, a od ranih večernjih sati uživati u raznolikim glazbenim izvedbama.

Sve detalje o festivalu pogledajte na službenim stranicama